Жителите на село Йоглав, община Ловеч, изразиха своето недоволство от нетърпимата миризма от близката птицекланица, като се събраха на общо събрание на 20 септември вечерта в клуба на пенсионера. Над 80 души дойдоха на срещата, на която стана ясно, че по-рано са подали редица сигнали до всички институции, но без резултат. Има и подписка с над 150 подписали се жители, стана ясно в началото на разтовора. На събранието присъстваха заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев и кметът на Йоглав Ирена Георгиева.
Представителят на птицекланица „Авис“ ЕООД Николай Василев, който живее в селото, е запознат с всички оплаквания – те са до кмета на Ловеч, областен управител, прокуратура, РИОСВ – Плевен и др. Според него в предприятието се спазват европейските стандарти.
Не така мислят събралите се жители, според тях се носи непоносима миризма и сутрин, и вечер, поради която те са принудени да затварят прозорците. Изтъкват, че кланицата е от много години, но напоследък мирише, като „уханията“ се носят навсякъде. Питат също кой арендатор е дал съгласието си да се торят нивите с отпадъци. „Ние не ви пречим на бизнеса, не ни пречете и ние да живеем в селото“, изтъкват присъстващите, като се интересуват и за съотношението брой птици – площ на утайниците, според европейските стандарти.
Зам.-кметът Даниел Колев изтъкна, че Община Ловеч ще продължи да действа по законния ред и съобразно своите пълномощия. Има оплаквания от миризмата и от съседното село Умаревци, каза той. Община Ловеч ще изготви нови писма за проблема до министерството на околната среда и водите, до министерство на земеделието и до прокуратурата, като ще направи всичко необходимото, за да защити хората.

8 коментара

  1. Те пък добре, че сега се усетиха…. десетки години не им миришеше, сега им се размириса!

Comments are closed.