От РЗИ Ловеч съобщават, че на 28.07.2020 година след 22.30 ч. екип на ЦСМП Ловеч, филиал Тетевен се е отзовал на повикване в почивна база на МО село Рибарица, община Тетевен и е осъществил прегледи на 3-ма възрастни пациенти и 7 деца, настанени в хотелската част на базата, с оплаквания от гадене, повръщане и температура до 38 градуса.

Няма хоспитализирани пациенти и такива в тежко състояние, което предварително чрез директорите на РЗИ Ловеч и МБАЛ Тетевен беше подготвено.

Проучването на взрива е стартирано съвместно с екип на ОДБХ – гр. Ловеч, съгласно Заповед на директора на РЗИ Ловеч, издадена по реда на чл.6, ал.1 от Наредба №9 от 17 ноември  2011 година на МЗ за реда за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване и реда за вземане на проби при провеждане на проучването.

Извършена е цялостна проверка на почивната станция, не са установени хигиенни нарушения, взети са проби от питейна вода и прилежащия басейн. Взети са проби за чревно и стафилококово носителство от персонал в кухнята и ресторанта. Поради напускане на почиващите с оплаквания, проби от тях не са вземани.

Предприети са мерки по компетентност на двете институции. За резултатите от изследванията на персонал и от изследваните храни, хранителни продукти и повърхности  своевременно ще бъдете информирани.