Известният пловдивски художник Матей Матеев – Матю подреди  на 30 април 2022 г. своя изложба в Ловеч. Експозицията в Художествена галерия “Проф. Теофан Сокеров” е наречена „Ирина“. Посветена е на неговата съпруга, която присъства на събитието и като картина, и на живо. Интересен факт е, че Ирина е родена в Ловеч  и много нейни роднини дойдоха на вернисажа. Изложбата от 27 творби – живописни платна и картини върху камък, може да се види в Ловеч  до края на м. май  2022 година.

„Отдавна исках да посветя изложба  на Ирина, с която сме заедно вече 51 години и пет дни, защото сватбата ни в Ловеч беше на 25 април 1971 г. Пожелавам на всички като нас да се обичате. Тук съзнателно съм подбрал различни картини, а една от тях дарявам на галерията“ каза художникът.

На откриването бяха  и заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов и проф.  Аксиния Джурова, учен със световна известност по история на изкуството.

„Страшно харесвам Матю като художник заради смелия му изказ, заради колорита и рисунката му. Харесвам и това, което пише като литература. Изкуството трябва да се занимава със смисъла на човешкия живот и той прави точно това“, каза проф. Джурова. Тя прочете няколко негови миниатюри, сред които и следната: „Ако не си пазите историята, няма да имате география“.

Матей Матеев – Матю има над 40 самостоятелни изложби, организирал е общински и частни пленери с чуждестранно участие. Автор на осем книги. Носител е на множество награди и звания, сред които и наградата на името на Оскар Кокошка. От 2016 г. е член на Българската академия на науките и изкуствата.