ezikovaobuchenie510161Ивелина Докторова

Четирима доброволци, служители на Теленор на 29 септември 2016 година, посетиха Профилирана гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф І” в гр. Ловеч. Край сцената в парка на Езиковата те разказаха за това как компанията, в която работят, помага на хората при интернет общуването. Доброволците разговаряха с осмокласниците за онлайн тормоза по начин, подходящ за тяхната възраст. Учениците проявиха активност по време на беседата, като отговаряха на зададените въпроси, споделяха ситуации, в които са попадали при интернет общуването. Получиха полезна информация как да действат, ако се почувстват жертви на онлайн тормоз.

По време на обучението бе използвана специално създадената за това игра  „Профайлър”, която се играе на открито. Целта на играта е да направи учениците по-чувствителни към онлайн тормоза. По време на онлайн тест с таблет, осмокласниците имаха възможност да оценят поведението си в примерни ситуации, както и да развият уменията си за справяне с тях.

Всички доброволци на Теленор са преминали обучения в Националния център за безопасен интернет (НЦБИ), които включват познания на конвенцията за правата на детето,  етични принципи за работа с деца, рисковете за деца в интернет, умения за интерактивна работа, умения за действия в кризисни ситуации. Чрез каналите на консултативната линия – чат и телефон доброволците имаха връзка с експерти на НЦБИ, които ги подкрепяха в инициативата.

Това обучение се проведе на този ден едновременно в 13 държави по света. Доброволците проведоха активностите едновременно с около 10 000 ученици от България, като бяха включени ученици в две групи – І – ІV клас и V – VІІІ клас.

Най-старото езиково училище в България за пореден път се включва в дейностите на Асоциация Родители, която подкрепи и тази кампания. Координаторът за Езиковата Ивелина Докторова заедно със свои ученици две поредни години активно участва в инициативите и е призната за “Учител-будител във виртуалното пространство”. През 2014г. работиха по темата „Моите правила в интернет” , а през 2015 – „Искам да съм популярен като другите!“, а също и по проект „Национална кампания за противодействие на съвременните модели на насилие по полов признак“.

Всички ученици, включили се в инициативата, получиха рекламни листовки, стикери и силиконови гривни по повод участието си в кампанията.

Обучителите благодариха на шестимата доброволци от девети клас, които помагаха при провеждането на събитието. Лекторите бяха впечатлени от срещата с езиковците и от общуването с тях, както и от историята на Езиковата. Споделиха, че с удоволствие биха дошли отново в това училище с дългогодишни традиции и будни ученици.