preslaveg1712131В индивидуалното класиране Преслав Въчев от 10 „е“ с най-много точки

Отбор от 21 ученици от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ стана втори в крайното класиране в турнир на Българската лига по реч и дебати (BFL), който се проведе в софийската Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън“ на 14-15 декември. В рамките на един уикенд близо  150 ученици от цяла България  използваха познанията си по английски език, за да изграждат аргументи, да мислят творчески и да подобрят уменията си за публична реч и артистично представяне.

Учениците от  Езиковата гимназия участват за първи път в това състезание, но се представиха на много високо ниво и спечелиха награди в отделните категории, каза Катя Гадевска,  преподавател по английски език. Турнирът включва състезания по рецитал на проза, рецитал на поезия, оригинално ораторство, дуо и отборни дебати “Карл Попър”.

Десетокласникът  Преслав Въчев събра най-голям общ брой точки в турнира и стана първи в индивидуалното класиране. Той получи специална награда  за най-добър говорител в състезанието и  купа. В състезанието за ораторска реч върху определен проблем Преслав говори за щастието и другите хора, като основната му теза е, че хората стават все по-егоистични и намират все по-малко неща, за които могат да благодарят. Посочих като причина за това парите, които контролират живота на хората в обществото, разказа Преслав. Той е защитил позицията, че има три решения на проблема – доброволното участие в събития, които носят полза на другите, например  „Да изчистим България за един ден“. Смята, че подобни акции помагат на хората да бъдат по-задружни и в същото време ни приближават до природата. Второто решение е в това, хората да бъдат благодарни на родителите си за всичко, каза Преслав. На трето място в експозето си на английски език той поставя благотворителността. Вярва, че от ранна възраст хората трябва да се учат да правят добро за другите.

Заедно с Преслава Костова от 10 „г“ представя театрален скеч на тема „ 15 причини, за да не участваш в пиеса“. В дебатите пък участва в отбор заедно с десетокласничките Надежда Иванова и Ния Дочева.  Другите два отбора на Езиковата, които участват в дебатите, са този на Йоана Каломенска, Вяра Искрова и Павлен Аврамов, и на Преслава Костова, Катрин Георгиева и Мартин Ангелов. От ловешката Езикова в дебатите  участва и отбор от 8-9 клас. Част от темите, които дебатират участниците са били за и против това, че майките трябва да стоят вкъщи и да отглеждат децата си, дали капитализмът е по-добър от социализма и др.

Преслав е от Тетевен, той е благодарен за постигнатия успех на Клеър Сагстюен, която е подготвяла учениците от Езиковата за дебатите. За подготовката пък на деветокласниците е помогнал и преподавателят по английски Пейо Пеев. Второто отборно място на Езиковата, която се нареди след Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, се дължи на доброто представяне и събраните точки от учениците в различните категории, каза Катя Гадевска. В ораторското майсторство има едно четвърто място на Станимир Христов от 9 клас, в прозата – пето място на Дани Павлова от 10 клас, в театралните сценки – трето място на Преслав Въчев и Преслава Костова, при дебатите – трето място за Иво Августинов, Велислав Любенов и Милен Атанасов от 9 клас.

Българската лига по дебати, която е организатор на турнира, е създадена през януари 2013 от шестима американски преподаватели по английски език по програмата “Фулбрайт.” Турнирите на BFL се осъществяват благодарение на спонсорството и сътрудничеството на Американското посолство, Държавния департамент на САЩ, КорПлюс, Асоциация дебати – София, Българо- американската комисия “Фулбрайт,” Американския университет в Благоевград и Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън.”

1 коментар

  1. Браво, деца! Хубава предколедна новина!

Comments are closed.