delihamam9061552Споделям едно интересно и полезно мнение на Красимир Петков, свързано с ловешките забележителности. Благодаря за неговото разрешение и се надявам, че  казаното ще бъде взето под внимание. Текстът е адресиран до Евдокия Попова.

“По празниците имах гости и реших че ще е добре, да ги разведа из хубавите места в Ловеч. Бях неприятно изненадан от визитата в старата турска баня. Екскурзовода, на когото платих за беседа, знаеше по-малко от мен по спомени от миналото (с изключение на марката на парния котел).

На гостите ми (вкл. от Холандия) им беше по-интересен моя разказ за атмосферата и навиците в стария Ловеч, за налъмите, чаршафите,теляка, печката, както и за поздравите “Честита баня”, отколкото къде в Анадола има подобна баня.

Особено ме озадачи твърдението, че имало ден от седмицата определен за къпане на евреи. Представете си колко жители е имал Ловеч по това време и колко от тях са били евреи, та да им отредят отделен ден за баня. Кой ще пали този голям котел за 2-3 човека.

Не се връзва с логиката.Нито с моите спомени.А и няма да е лошо в предверието да има 1-2 кушетки, или бюрото на касиера, който продаваше билети, за по-голяма автентичност.

Друго което не ми хареса е, че в урните се вливаха 2 крана – за топла и студена вода, та всеки да си я нагласи по свой вкус, а сега има по един. Иначе като цяло, музея е добре изпълнен. Може моето мнение да не е важно, но исках да го споделя.
Желая ви всичко хубаво през новата година, както в личния живот, така и в професионален план.
Ще се радвам, ако нещо от това, което споделих, намери място в музея.

Това само ще обогати представите на днешните млади хора за традициите в нашия град.”

2 коментара

  1. “…Бях неприятно изненадан от визитата в старата турска баня. Екскурзовода, на когото платих за беседа, знаеше по-малко от мен по спомени от миналото…”???
    Явно ти също нищо не знаеш, защото банята е наричана: “Стара градска баня” или ” Рим­с­ка ба­ня”, турците само я преустройват, това не я прави тяхна! Тя съществува в Ловеч от римско време, призната е за паметник на културата няколко пъти. Нищо не си научил гостите си… Представям си какво си им разказал…

  2. Човекът явно е ходил в обществена баня и има някаква представа какво е.
    Много са ми смешни онези, които нямат идея за какво иде реч, що за чудо е това банята, да вият с фалшив възторг какъв кич са сътворили с европейски пари.
    Все още има градове, където обществената банята си е баня и човек може да се възползва от нейните възможности.

Comments are closed.