pavlinivanov2014Павлин Иванов

Собствеността е отговорност. Но има два вида собственост, които са малко по-особени – общинската и държавната. Една от специфичните черти е, че публичната собственост е формално на всички ни.

Защо все на наши хора?

Безспорен факт е, че един от най-използваните методи за услуги до близки на коя да е власт, в сферата на придобиване на държавно или общинско имущество, са опитите за предварителното съсипване на обектите.

Целта е проста и ясна – драстично намаляване на цената на сделката по придобиването!

Този метод е много благоприятен за близки до властта хора. Идеята да не се полагат вменените по закон задължения за грижа към имотите, от страна на техните собственици – общини или държава, е първата стъпка. Тя е продължителна, целенасочена и тъй като досега, опитите да се търси пряка отговорност за бездействие на отговорните лица не дават резултати в съдебните зали, отговорните служители спя спокойно.

Втората стъпка към продажба на един атрактивен имот е „опаковката“ пред обществото. Тя може да бъде свързана с използване на страховете на хората или много популярната теза за перманентна липса на пари в общинските или държавния бюджет. Благовидният и на пръв поглед разумен предлог почти винаги сработва.

Съчетавайки системно, доста често умишлено, бездействие по опазване и грижа за определен имот, водещо до ниската му оценка в пари и „опаковката“ водят до загуба на публични средства и са в ущърб на данъкоплатците.

Може ли имот, в центъра на кой да е град, при добро управление, да не носи солидни приходи?

Всеки полуграмотен, полуинтелигентен брокер, дори с отстранен търговски нюх, ще ви отговори, че този филм не може да се случи! Просто е невъзможно, разумното управление на собствеността, особено при ТОП атрактивни имоти в центровете на българските градове, да не е златна мина за собственика на имота!

Точно това е идеята и на „подмолните“ и предварително нагласени сделки – златната мина да премине от публична собственост, в такава, която да облагодетелства избрани наши приятели!

И тъй като, както добре ни е известно, винаги заинтересованите да спечелят по малко по-заобиколен начин „лесни пари“, не са никак малко, схемите винаги работят в полза на тесен кръг приятели.

Дали схемата подобно и в Ловеч работи, може би никога няма да разберем и докажем с факти. Но анализирайки обстоятелствата и фактите, всеки трезво мислещ човек може да направи своите обосновани изводи.

10 коментара

  1. Ловеч вече не е същият град! Ловеч не се страхува от кмета Казанджиев! Тази вечер всички присъстващи на общественото обсъждане видяха, чуха и разбраха , че кмета си е направил сметката без кръчмаря с продажбата на стоматологията! Стана ясно, че “номера” на кмета с продажбата няма да мине, защото хората се събудиха и няма да го допуснат!

    1. Явно кмета е някакво средновековно чудовище, щом толкова е уплашил хората. Може би се превръща и в дракон като го ядосат. :))))

  2. “Дали схемата подобно и в Ловеч работи, може би никога няма да разберем и докажем с факти. Но анализирайки обстоятелствата и фактите, всеки трезво мислещ човек може да направи своите обосновани изводи.”

    Малииии….шапка свалям без да се замисля! Дори само с този абзац Ви номинирам за “ЛОВЕШКИ МЕЧ” за журналистика. Честно!

  3. “Може ли имот, в центъра на кой да е град, при добро управление, да не носи солидни приходи?”

    Може, г-н Иванов, може. Нали тук често се чете, как Ловеч заг(н)ива, което си е самата истина. Та в един заг(н)иващ град какви да са толкова солидните приходи, кой да ги даде тези приходи – многото работещи предприятия ли, много хора, втурнали се неудържимо да правят частен бизнес в България ли, или някой мастит външен инвеститор, кой?!

    За тази стоматология явно апетитите са солидни само. Всеки гледа да си я лапне, а и всеки гледа да си вземе комисионното от сделката. Ако не е сегашния кмет може да бъде следващия или следващия, или следващия… Ами ако той(следващият на n-та степен) е от ГЕРБ това с продажбата пак ли ще е лошо? Ами ако сградата се досъсипе окончателно при кметско управление на ГЕРБ добре ли ще е? Малко обективност не е излишна никога, но в коментарите Ви я няма.
    Ако не се лъжа имате под ръка бивш собственик на бивша брокерска къща за недвижими имоти. Не бих го характеризирал като “полуграмотен, полуинтелигентен брокер, дори с отстранен търговски нюх”, но може да питате него какви виждания има за стопанисването на имота. Щото кудкудякането е лесно, ама снасянето на яйца не е. Пък ако кудкудякането прави само акане, тогава ‘ептен за нищо не става.

  4. Не участвам за по-малко от 80% комисионна.

  5. Не се нагушиха минчаците

  6. “Целта е проста и ясна – драстично намаляване на цената на сделката по придобиването!”
    Процедурата по придобиването не изключва участие и на други кандидати,освен т.н.”близки”.Намаляването ще ползва и такива участници.А стоматолозите са вътре в сградата и тях”опаковката”не бива да ги смущава,защото са добре запознати с “опакованото”.

Comments are closed.