pari2406161Иво Райнов

Обществената поръчка трябва да е инструмент, който да осигурява качествена и максимално изгодна услуга за общността. Законът е предвидил механизъм и правила, които да гарантират това. Законът, обаче, е неутрален по отношение на обществената полза от поръчката. Искам да кажа, че има поръчки, при които дори перфектно изпълнената процедура не защитава обществения интерес. Най-малкото защото общността би могла да се справи сама с тази услуга, без да търси външен изпълнител. Особено, ако услугата касае всеки гражданин.

Точно за този тип поръчки управленските решения не бива да бъдат прибързани, а добре обмислени. Защото гледните точки и алтернативите са повече от една и е добре да бъдат публично обсъдени, внимателно притеглени като се търси и следователно предложи решение, максимално изгодно за общността. Една обществена дискусия е не само за предпочитане, но е и по-легитимният подход, когато се търсят решения с последствия за всеки член на една местна общност.

Позволих си това встъпление, тъй като в статията ще заостря вниманието върху една обществена поръчка, която предизвиква недоумение не само у мен. Думите са за обществената поръчка за „Избор на оператор на дейностите по експлоатация и поддръжка на регионално депо за твърди битови отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин“.  Да припомня фактите. Поръчката е от края на март, няколко дни преди да изтече договорът на предишния оператор. Въпреки, че е обявена поръчка от 2.04 (когато изтича договорът по старата) задълженията на оператор са възложени на общинската фирма „Еко“ ЕАД. Фирмата продължава да ги изпълнява и до момента, тъй като процедурата по обществената поръчка все още не е финализирана. За времето от поемането на ангажимента фирма „Еко“ ЕАД се справя безупречно с възложените  задължения. За това свидетелстват отчетените резултати за месеците април и май.

Преди изборите всички противостоящи на бившия кмет политически сили анонсираха пакет от предложения за решителна промяна в управлението на общината. Особено категорични бяха заявките за преразглеждане на утвърдените през мандатите Казанджиев практики за предоставяне на важни обществени услуги на външни за общността фирми. В политическите програми на ГЕРБ и РБ бяха записани намерения за запазване на по-голям финансов ресурс в Ловешка община. Особено ясен беше този ангажимент по отношение управлението на отпадъците, което се предвиждаше да бъде поето от общински предприятия, дейности или фирми. С аргумент, колкото популярен, толкова и категоричен – средствата плащани от ловешките граждани за дейностите по отпадъци да остават на разположение на общината ерго на ловешките граждани. Останахме с впечатление, че по този въпрос водещите опозиционни (в онзи момент) партии имаха силен консенсус.

Затова приехме със задоволство възлагателния договор на фирма „Еко“ АД. Стъпка, която удовлетворява вече заявени намерения. Макар в първия момент да изглеждаше рискована с оглед динамичните трансформации, започнали в „Еко“ ЕАД и липсата на сериозен опит в изпълнението на подобен тип дейност. Въпреки всичко за първите два месеца общинската фирма постигна малко очаквани резултати в полза на общността. Със строг контрол и прецизна работа на кантара количествата депонирани отпадъци бяха намалени средно с около 1400 тона за април и май. Само от редуцираното количество отпадъци чрез спестени такси за депониране и отчисления към РИОСВ от общинския бюджет са заплатени 60 000 лева по-малко. Общината прави и допълнителна икономия, защото заплаща с 1,50 по-малко за тон депониран отпадък на сегашния оператор фирма „Еко“ ЕАД. Информацията, с която разполагам показва, че тенденцията се запазва и през месец юни, през който депонираните отпадъци ще бъдат намалени с поне още 400 тона. Както се вижда благодарение на добросъвестната работа на сегашния общински оператор само за едно тримесечие количеството депониран отпадък е намалено с 10% от годишното количество за предходните години. Не искам да екстраполирам, но е факт, че ако „Еко“ ЕАД продължи да изпълнява ангажиментите на оператор спестените пари на общината и данъкоплатеца ще се измерват в стотици хиляди.

Тези факти са категорично доказателство, че управлението на депото със собствени сили е най-благоприятното решение за общността. Вместо това услугата ще бъде предоставена чрез обществена поръчка на външна фирма. Така не само се отдалечаваме от намеренията, заявени преди изборите, но продължаваме практиките, които категорично не одобрявахме. Не пропускам факта, че обществената поръчка е обявена преди общинската фирма „Еко“ ЕАД да поеме задълженията на оператор. Към онзи момент едва ли е можело да се предполага, че количествата, отчитани от стария и новия оператор ще се различават толкова драстично. Няма как да знаем, че една общинска фирма може да спести неочаквано много пари на гражданите. Въпреки всичко е ясно, че решението за обявяване на тази обществена поръчка преди да се опита със собствена фирма, дейност или предприятие е прибързана. Няма никакво съмнение, че обществените поръчки са изключително законово право на кмет и администрация, но една дискусия поне в общинския съвет би предпазила от конфузни развръзки. Защото след финализирането на обществената поръчка за оператор на депото за твърди битови отпадъци общината ще бъде изправена пред няколко трудни за обяснение хипотези.

1.Операторът ще бъде външна фирма и цялата печалба от дейността ще бъде изнасяна от общината. По-лошо отколкото по време на мандата на Казанджиев, когато общинската фирма „Еко“ ЕАД участваше с 24% от капитала на тогавашния оператор. Поне четвърт от печалбата оставаше в общината.

2.Малко вероятно е избраният оператор да работи толкова съвестно за реалното отчитане на депонираните обеми. Най-вероятно ще бъдем свидетели на плавно увеличение на количествата, които ще доближат числата от  времето преди 1. април. В края на краищата една частна фирма работи за да спечели.

3.Възможно е цената, с която ще бъде спечелена обществената поръчка да бъде незначително по-ниска от сегашната, но увеличението в обема на депонирания отпадък ще намали до минимум спестените пари. Нещо повече, като се има предвид значителното увеличение на отчисленията към РИОСВ през следващата година, със сигурност ще се наложи нарастване на таксата за отпадъците. Така не само, че няма да спестим пари на гражданите, а ще се наложи да бъркаме още по-дълбоко в джобовете им.

За нас горните хипотези са вероятни развръзки. Затова намираме  обществената поръчка за оператор на депото за прибързана и недостатъчно обмислена. Трите месеца работа на фирма „Еко“ ЕАД като оператор създадоха различен стандарт за коректност, пестеливост и грижа за гражданския интерес. От сега нататък всеки следващ оператор ще бъде мерен по този стандарт. Всяко разминаване с него ще поражда въпроси. А когато решенията са персонални отговорите и отговорността не могат да бъдат колективни.

1 коментар

  1. “Еко”ЕАД се издъни с 47 хиляди загуба само за три месеца.И сега трябва да се замаже този факт!?
    Твърдите,че предишният оператор е надписвал количества дерониран отпадък и така е засмуквал пари от общината.Това е установено от реални физически проверки от контрольорите от общината по време на дейността на стария оператор,или е просто предположение?Щото има и други данни как се”намаляват”в отчетите на “Еко”ЕАД депонираните количества Твърдите,че новият оператор по сегашната поръчка вероятно ще продължи старата практика да надписва количества.А не мислите ли,че няма нищо по-сигурно от прекия физически контрол от еколога на общината за реално депонираните ежедневно количества?И кой е освободил общинските структури от задължението им да контролират?Или подозирате,че новото общинско ръководство е неспособно или няма интерес да контролира?Щото народът го е казал ясно:”Не е луд този,който изяжда два зелника,луд е този,който му ги дава!”
    От всичко казано в дописката ви,излиза,че се опитвате да внушите необходимо решение на общинския съвет за спиране на поръчката за нов оператор и така временно изпълняващият – “Еко”ЕАД да продължи да прилага “високия си стандарт”,както го определяте вие.За кетъринга не взехте такова решение в съвета.Сега ще е малко неудобно да се случи обратното.
    А и едва ли ловешките граждани,които сме проумели какво се случва сега,ще държат на “високия стандарт” на грандиозни загуби на общински пари/на наши пари,наложен от фирма”Еко”ЕАД – 47 000 лв.само за три месеца!?

Comments are closed.