pmg2203151На 22 март 2015 г. в Природо-математическа гимназия се проведе Областният кръг на ежегодното математическото състезание „Европейско кенгуру“ за ученици от I-ви до XII-ти клас,  организирано от Съюза на математиците в България (СМБ) – секция Ловеч и Асоциацията за развитие на образованието (АРО) със съдействието и подкрепата на РИО на МОН.

Всяка година по решение на Европейската асоциация “Кенгуру без граници” в Европа, САЩ, Канада, Мексико, Бразилия, Грузия и Казахстан се провежда математическо състезание “ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ”. В съревнованието се включиха над 210 ученици от училища на Община Ловеч.

За учениците от общини Троян и Априлци състезанието се проведе в ПГМЕТ – Троян, където се включиха повече 110 ученици. Същото съревнование се проведе и в СОУ „Васил Левски” – Ябланица за общини Ябланица, Тетевен и Луковит.

Европейско Кенгуру е най-масовото международно математическо състезание. Въпреки, че състезанието е международно, във всяка страна то се провежда на родния език, като част от задачите са общи за всички, но част са локални и характерни само за съответната страна.
Поради тази особеност не се изготвя общо международно класиране, а само национално.
Като характер, това е състезание с интересни логически задачи, които не изискват много сметки и описване, а логика, усет и рутина. Задачите са съвкупността от несатандартни логики и малко време за решаването им.
Областният кръг на състезанието е изцяло от задачи с избираеми отговори.

В състезанието са дефинирани 7 групи:
– група 0 – 1 клас – 18 задачи;
– група 1 – 2 клас – 24 задачи;
– група 2 – 3-4 клас – 24 задачи;
– група 3 – 5-6 клас – 30 задачи;
– група 4 – 7-8 клас – 30 задачи;
– група 5 – 9-10 клас – 30 задачи;
– група 6 – 11-12 клас – 30 задачи.
Продължителността на Европейско Кенгуру за всички състезателни групи е 75 минути.

 

Официалното класиране за град Ловеч може да видите от сайта на ПМГ – Ловеч.