Плакета на областния управител и парична премия получи днес европейският шампион по карате Габриел Петев. Инж. Светослав Славчев го удостои с отличието за спечелената преди дни титла и за издигане престижа на област Ловеч.

Европейското първенство по карате шинкиокушин за кадети, юноши и младежи до 21 години се проведе в София на 4 и 5 ноември, Петев стана шампион в категория 75 кг, дисциплина кумите, взе и приза за най-техничен състезател. В надпреварата участваха над 480 състезатели от 20 държави, а България беше с отбор от 65 спортисти. Нашите завоюваха 28 медала – 5 златни, 5 сребърни и 18 бронзови.

19-годишният Габриел Петев е състезател на Спортен карате клуб – Ловеч (Магеранов Дожо). Тренира вече близо осем години, носител е на множество призове от зонални и национални първенства и европейски състезания. Национален шампион сред кадетите (2019), четвърти от Европейското в Прага същата година като част от националния отбор. Миналата година на националното първенство в Шумен се класира трети. През март тази година като дебютант сред мъжете (най-малък, тогава на 18 години) на националното първенство в Севлиево Габи грабна купата за най-висок боен дух и се окичи с бронза. А през юли стана носител на кафяв пояс с черта (1 кю).

Досега Ловеч не е имал европейски шампион, постижението ти е не само за града ни, но и за България, заяви на срещата с Габи областният управител и му пожела титла на световно първенство, но и постижения в университета.

Габриел в момента е студент първи курс в Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ – София. Роден е в Ловеч, завършил е Природо-математическата гимназия в града. Продължава да тренира в Ловеч и столицата. Защото „спортът, и в частност каратето, изгражда характера, развива тялото, прави те по-уверен“. И въпреки че вижда житейската си перспектива в друга посока, няма да се откаже от каратето: „Дори и да не съм занапред толкова активен в състезания, ще продължа да тренирам.“

Догодина той ще участва в летен технически лагер за повишаване на степента – черен колан (първи дан).