kaminski407131Павлин Иванов

Председателят на Федералната фондация за преоценка на диктатурата д-р Анна Камински, коментира за „Ловеч днес“ включването на РИМ Ловеч в „тържествата по случай 110 годишнината от рождението на Дочо Шипков, участник в антифашистко движение (1941-1944г.) пръв партиен ръководител на Ловешката околия и окръг(1944-1966г.), почетен гражданин на Ловеч(1983г.)“ при посещението на германската делегация в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. Това се случи при посещението на германска делегация в лагера на смъртта “Слънчев бряг” край Ловеч преди седмица.

Не мога да коментирам български събития, каза д-р Камински, но в Германия, не бих могла да си представя, че такова нещо би могло да се случи. Дори по-нататък бих отишла. Една такава годишнина би била използвана за да се погледне критично към тази личност и да се припомнят  тези части от миналото, които са позабравени и да се погледнат от друга гледна точка. Смятам, че най-малкото заради роднините на жертвите е неуместно да се правят такива събития.

lager20713DПред нашите гости от Германия казах, че във всеки град в България има Регионален музей, Общински музей, с достатъчен брой служители, които са платени от държавата или общината и те биха могли да свършат много работа по изучаване на близкото минало, което ние наричаме комунистически режим. Това каза бившият депутат и председател на съюз “Истина” Стоян Райчевски.

Трябва да се направи музей, което е една задача, но музеите, които изучават нашето минало, нямат ли този ангажимент? Имаме раздели праистория, антична, средновековие, възраждане,  но имаме и нова история, каза Райчевски.

Музеите са пълни с какви ли не вещи от ятаци, партизански гребенчета и какво ли не, а в същото време, борбата на българският народ за демокрация, просто липсва е мнението на председателя на съюз “Истина”.

Трябва да има не само извинение за този период, но трябва да бъде заклеймен и осъден, а пропагандата му трябва да бъде санкциониране, а не да бъде възхвалявана, както е навсякъде във страните, с които до скоро бяхме в един лагер, категоричен е Райчевски.