varosha406131Комисия, назначена от Областния управител, обследва имотите на държавата в кв. Вароша

Комисия, назначена със заповед на Областния управител Милко Недялков, извърши проверка и оглед на петнадесет имота – държавна  собственост, находящи се в ловешкия квартал „Вароша“, информират от институцията. Целта на обследването е установяването на фактическото състояние на имотите и техните ползватели.

Три от петнадесетте къщи държавна собственост са в добро състояние. Къщата на Цано Рашев (Рашевата къща), строена през 1834 г., се иползва от Регионалния исторически музей за етнографска изложба. Драсовата къща на д-р Боян Драсов също е обект на ползване от Регионалния исторически музей. В нея е изложена етнографската експозиция. Градската художествена галерия е ползвател на „Казаковата къща“, в чиито първи етаж са изложени картини, дарени от прочутия български художник Димитър Казаков – Нерон. Становището на Областния управител е имотите да бъдат предоставени на институциите – ползватели на имотите.  

Къщата на Бона Чакърова, включена в списъка на паметниците на културата като обект с  национално значение, тъне в разруха. Срутен таван, течове по стените, увреден покрив и паднали плочи рушат легендарната за Ловеч постройка.  Къщата няма официални ползватели, като по изясняването на собствеността и ползването работата продължава, става ясно от доклада на комисията.

Да премине във владение на Регионалния исторически музей Къщата на Симеон Мичев, предлагат експертите на Областна администрация, участвали в огледа. Обектът е паметник на културата от категория „Местно значение“ и се използва за административни нужди от музея.

Три имота от кв. Вароша трябва да бъдат отписани от държавните актови книги заради промяна на собственост. Това са  Къщите „Цветанка Данаилова“, „Радка Савркукова“ и Клубът на „ОФ“.

Три къщи в стария град на Ловеч остават държавна собственост, гласи още докладът. Имотите ще бъдат обявени за продажба чрез търг.

Неясна е съдбата на шест от обследваните имоти. Поради неяснота в документите и собствеността, имотите ще продължат да съществуват в държавните актови книги.