Архитектурният резерват Старо Стефаново, Община Ловеч, проведе на 22 септември традиционния си празник в двора пред старинната църква „Рождество Пресвета Богородица“ (1880 г.). Скъпи гости на тържеството, което е в чест на Малка Богородица, бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и певицата Валя Балканска. Те, заедно с кметския наместник Иван Джуров, засадиха едно вечнозелено дръвче в близост до храма. За това съобщават от общинския пресцентър.
В поздравлението към присъстващите кметът Корнелия Маринова каза: „Денят 22 септември събира в себе си толкова много емоции. Преди 111 години е обявена нашата независимост като държава. И именно на тази дата днес Старо Стефаново празнува. Стоим пред тази най-стара църква в общината, в която споделяме най-откровените си мисли и тайни. Благодаря на Валя Балканска, че в този ден е сред нас. Обичам това място, обичам хората на Стефаново, обичам този празник, защото ме зареждате със сила да вървим напред. Защото духът български ни пази и ни дава сили. Песента на Валя Балканска вече 50 години лети в Космоса. Поклон пред това, което тя прави за България. Такива българи пазят българския дух, такива хора са ни нужни. Затова днес трябва да кажем: Да живее свободна и независима България!“
След тези силни думи избухнаха бурни аплодисменти.
Изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янков бяха посрещнати с радост и изпратени с ръкопляскане. Изви се и буйно хоро, имаше гърмежи и развети национални знамена, а Петър Янков изнесе от сцената необичаен словесен урок по родолюбие.
Празникът бе открит с емоционални думи от кметския наместник Иван Джуров. „Тук съм се родил, тук съм израснал, тук отгледах двете си дъщери, тук близо 20 години кметувам и тук ще си отида. Каквото и да става, всички сте ми важни. За мен е чест на този празник да се изправя пред моя род.“
После той с Корнелия Маринова поднесоха цветя пред паметника на загиналите в обединителните войни.
В музикалната програма участваха още вокална група „Авигея“ и диджей Петър Недялков, а водещ бе актьорът от Драматичния театър в Ловеч Явор Костов.
Вечерта бе представена театралната постановка „Видовден“ от Орешак, които гостуваха и миналата година. Сред присъстващите на празника бяха кметовете на селата Българене, Казачево, Малиново и Сливек, проф. Аксиния Джурова и много други гости от цялата страна. За трапезата беше приготвена курбан чорба от агнешко с над 300 порции, които бяха осветени от отец Петър. Както и друг път, беше организиран базар с разнообразни стоки, повечето ръчна изработка, даваха се уроци по грънчарство, имаше и детски кът.