Павлин Иванов

Понякога човек се озадачава фундаментално, поглеждайки се в огледалото и задавайки си простички въпроси, свързани с нормалните си възприятия за заобикалящия го свят, след като прочете част от новините. Последните дни изобилстват от примери за подобни душевни тревоги, поставящи на изпитание както здравия дух, така и неистовото желание за запазване на психическото здраве. Поне моето.

Днес четем в националните медии за две изказвания, направени от доста влиятелни хора, които поне мен, ме оставят дълбоко замислен. Притеснявам се от раздвоението, което ме обзема. От борбата между това, което виждам и знам, от една страна и това, което високопоставени служители обявяват публично. За какво става въпрос.

Първо, инж. Дончо Атанасов, бивш шеф на АПИ казва: „Категорично, от пътищата не се краде!“

Като се замисля, човекът е прав. Нямам информация, някой да си е резнал един километър магистрала и да си я е поставил пред къщата си на село. Факт! Иначе, хората крадат джибри, агнета, кокошки, носят си ги в къщи и ги ползват със здраве, ако не ги хванат. Следователно г-н Дончо е адски точен.

Но, следейки възбудата в социалните мрежи, снимките и видеата от ремонти на ремонтите, на напукан или сгънал се новопоставен асфалт, на слягвания, пропадания, бързо износване и куп други констатации за ремонтирани пътища, изпитвам достатъчно обосновани съмнения по въпроса краде ли се или не от пътища.

Моето мнение е, че се краде и то брутално! А фактът, че никой не е хванат, осъден и лежащ в затвора за това, е огромен проблем на обществото, заради липсата на достатъчно воля и решителност на разследващите органи, респективно държавата.

Или аз или г-н Дончо не сме в час със ставащото в страната. Да се надяваме, че неподготвения съм аз.

Второ, четем, че Министърът на спорта казва: “Аз не смятам, че има нагласени мачове, за пореден път го казвам. Българският футбол е един от най-чистите”

Тук ще бъда по-кратък. Когато казваме „един от най-чистите“ е много важно да уточним с кого сравняваме. Да не забравяме все пак, че има страни като Швеция, Финландия, Дания, Швейцария, за които по подразбиране е ясно, че са чисти и много други, за които също по дефоулт е ясно, че всичко е „черно тото“.

Но когато български футболни босове си признават без бой, по медиите, какви са ги вършили, когато Литекс-ЦСКА се „пребрандира“ и то напълно „законно“ според нашите власти, когато арестуват деца замесени в черно тото .. Е, извинявайте, но какво трябва да стане, за да прогледне министъра и установи емпирично, че говори пълни глупости.

Идеята на всяко управление би трябвало да бъде да вървим напред, да живее по-спокойно и по-добре от преди. И в някаква част, тя се изпълнява. Но когато се появят хора и направят публични изказвания, рязко противоречащи на нормалността, здравия разум, в пълен разрез с общоизвестната истина, последиците са катастрофални. Още повече, ако откровено недомисленни предложения станат юридически факт, какъвто би бил системата “бонус-малус”, тогава бунтът е готов.