Като продължение на Празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, майстори- калиграфи ще изнесат беседи, обучения и демонстрации. За първи път присъстващите ще видят „Троянски Дамаскин”, както и други ръкописи, предоставени от Троянския манастир „Успение Богородично”.

На 25.05.2024 г., в събота, на площад „Възраждане” – гр. Троян, в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства и пред Народно читалище „Наука – 1870 г.” ще бъде представено изкуството Калиграфия. Това ще бъде еднодневно събитие, в което гостите ще се запознаят с различните калиграфски стилове на изписване, пособия и инструменти. Ще придобият представа за старобългарската, японската и модерната калиграфия. Гости и посетители ще се докоснат до историческата памет и магията на старобългарските букви Калиграфите, които ще участват в еднодневното събитие, ще представят стиловете под формата на беседи. Сред живописната балканска природа ще се проведат и практически занятия по калиграфия.

Присъстващите ще имат възможността да видят „Троянски Дамаскин”, както и други ръкописи, предоставени от Троянския манастир „Успение Богородично”, които ще бъдат изложени в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

След официалното откриване в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, ще се проведат лекции на теми: Ръкописът „Троянски дамаскин” от архимандрит Стефан, и.д. игумен на Троянски манастир „Успение богородично” и „Стематографията” на Христофор Жафарович, подготвена от проф. Аксиния Джурова и проф. дфн Вася Велинова. На същото място ще се състои и лекцията на организаторката на събитието,  учителката по калиграфия, Геновева Ненова на тема „Старобългарска калиграфия.“

Празникът ще продължи с практически занятия по калиграфия на пл. „Възраждане” в град Троян, от 12.00 часа. По-късно гости и посетители ще се потопят в магията на „Шодо японска калиграфия” с Венелина Петкова, и в още една беседа, която ще отговори на въпроса „Какво е модерна калиграфия?” с Виктория Томова.

Една от най-атрактивните части от „Ден на буквите в сърцето на Балкана – Троян ” се очаква да бъде демонстрация – подoстряне на перо и изработване на мастило с въглени с водеща Геновева Ненова.

Партньори на събитието са Община Троян, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, Троянския манастир „Успение Богородично”, Народно читалище „Наука – 1870 г.” – Троян, Център за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Св. Климент Охридски”.

Участие в „Ден на буквите в сърцето на Балкана – Троян” ще вземат проф. Аксиния Джурова – основател на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”, проф. дфн Вася Велинова – директор на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, д-р Румяна Дечева – реставратор, Геновева Ненова – калиграф, организатор на събитието (genovevanenova.com), Венелина Петкова – сенсей-учител по „Шодо японска калиграфия” в Японски културен център „Кокоро” (jcc-kokoro.com), Виктория Томова – графичен дизайнер и калиграф от Варна (monamedesign.com).

 

За повече информация:

genovevanenova.com

Социални мрежи:

Ден на Калиграфското изкуство. „Ден на буквите в сърцето на Балкана – Троян ” | Facebook