Във връзка с изразена позиция от определени представители от МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч, че няма яснота относно бъдещето на лечебното заведение, Министерството на здравеопазването информира:

В изпълнение на Решението на Правителството болницата ще получи 1 022 985 лв. безлихвена възмездна финансова помощ за разходи за персонал за м. февруари, м. март и м. април 2018 г. До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на персонала и по този начин ще се преодолее изоставането.

В инвестиционната програма на министерството са предвидени допълнително 175 хил. лв. за оборудване, което е предпоставка за подобряване дейността на водещи структури в болницата.

В разчетите на НЗОК за дейност м. април лечебното заведение е предвидено да изработи клинични пътеки и клинични процедури на стойност над 440 хил. лв. като потенциалът на болницата е да достигне приходи от здравна каса в размер на близо 532 хил. лв. Това са параметри, които гарантират оптимално реализиране на текущата дейност, разпределение на паричните потоци както за персонал, така и за консумативи и медикаменти, а и за погасяване на просрочени задължения, в рамките на възможностите на лечебното заведение.

Министерството на здравеопазването, след трудни преговори, постигна споразумение за разсрочване на задълженията на лечебното заведение към основните кредитори, като най-големият кредитор е опростил лихвите и 300 хил. лв. от задълженията на болницата, а останалите са приели периоди на погашения, които позволяват оптимално реализиране дейността на МБАЛ.

Изброените факти и обстоятелства доказват, че многопрофилната болница със смесено държавно и общинско участие в капитала е приоритетна за държавата, за местната власт и е основен фактор за развитие на здравеопазването в област Ловеч.

Предприети са действия за анализ и сигнализиране относно причините и факторите, довели до тежкото финансово състояние на МБАЛ “Проф.  д-р Параскева Стоянов” с цел тяхното елиминиране в бъдеще. За да има гаранции, че лечебната дейност ще се реализира законосъобразно и целесъобразно в лечебното заведение се търсят подходящи механизми за реализиране на оздравителния план. Той трябва да се изпълнява, така че да гарантира лечебната дейност и разпределението на паричните потоци както за лечение на пациентите, така и за осигуряване спокойствие и предвидимост в работата на персонала на областната болница.

11 коментара

  1. Явно много хора не разбраха, че протестът не е за заплати. Тези, които разчитаха на заплата в болницата, немериха други варианти за препитание. Останалите ентусиасти свикнаха да се оправят с пенсиите, които така или иначе вече получават предвид средната възраст на персонала. Неприятното в слуачя е, че много хора сега ще кажат – ето, преведоха ви заплатите, сега какво искате? Работете. Изкарвайте по 500 хил. на месец, че трябва заема да върнете. А в действителност една болница не се гради със заплати, зад които стои най-вероятно гнусна договорка с Кардиолайф. За пореден път. Болница се гради с мотивирани хора – млади, амбициозни, черпещи опит от по-старите и поемащи отговорността след тях. Защото няма как да изискваш от хора в края на трудовия си път тепърва да развиват отначало една болница, която някой коварно е съсипвал. За целта трябва оборудване, трябва ремонт на ключовите звена и трябва да има условия, с които да привлечеш някой да дойде да работи на село след всичко, което се е изписало и изказало по въпроса. На вчерашния протест броят на хората не беше повече от всеки друг път. Даже обратното. И се питам, дали само на 200 човека в този град им пука наистина? Не на ниво Фейсбук, а с действия. Какво мислят другите 25-30 хил.? Какво мислят тези, които предпочитат да разходят анцузите си на Баш Бунар, вместо да отстояват правото си на здравна грижа там, където живеят. Или мислят, че са имунизирани? Или пък Плевен ги успокоява? Всеки сам си преценява. Но не може да има такава пасивност. Не може от ловешките будители единственият, когото съм видял да е Иво Райнов. Къде са другите? На такова примирение ли учат учениците си? Къде са адвокатите на Ловеч? Къде са архитектите? Къде е така наречената интелигенция? Отново адмирации за Ловчанци и ентусиазма, с който защитават тази кауза. Пасивността на останалите ще си остане за тяхна сметка.

    1. Ако продължат да връщат пациенти, вариантите са Плевен, Троян или като нас в Севлиево. За една операция на апандесит самите хирурзи от нашето отделение ни изпратиха другаде, като отказаха да направят операцията. Случката стана месец Септември миналата година. В този случай какво трябва да направим????

  2. Пак недоволни сега пък кой този дето се е отказал няма угодия

    1. Да, така е!Отстрани е трудно за разбиране!( за човек извън сферата). Защото ” този дето се е отказал” е не случаен! И много хора го знаят кой е и КАКЪВ Е!!

    2. Ако е този за когото мисля демек Бенев, означава че са се споразумяли с аверчето си Ананиев.И ще има лиценз за Кардиолайф.А Антонио Маринов само ще опере негативите.Другите преди него се измъкват.Пък може да има Прокуратура,де да знае човек?

  3. Затова тази сутрин М.Манолова каза,че няма доволни от българското здравеопазване.Нито лекари,мед.сестри ,нито пациенти,въпреки скандираните от Б.Борисов милиони,дадени за увеличение на кл. пътеки и пр.Доволни от промените и т.нар.оздравителни планове са единствено министрите( които ги измислят) и техните приближени по места!

  4. Нов заем за покриване на дупка?!
    Поредното замазване на очи!

  5. Е, как кой? Кардиолайф. Обещанието е отделения, пътеки, всичко е точно!

  6. Хайде вече да няма анонимност. Кой е този голям кредитор , каква е договорката за да се откаже от лихва 300 хиляди. Кой е този благотворител и какво му е обещано в замяна на това благородство?

Comments are closed.