bibl1105123Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” спечели проект по грантовата схема за финансиране на иновативни проекти на програма “Глоб@лни библиотеки -България” на обща стойност 6 000 лева. Партньори по проекта са информационния портал „Ловеч днес”, фотоклуб „Ловеч” и „РС-ТМ“ ООД – София.
Дейностите на ДОТнет включват обучение на доброволци за работа в дигитално студио, изграждане на дигитален архив „Местен периодичен печат за периода 1901-1944 ”, организиране и провеждане на теренно проучване „Моят град – минало и настояще”, сравнявайки информацията от дигитализираното издание и съвременното състояние на историческите обекти, организиране на фотоконкурс за ученици „Моят град – минало и настояще”.
Реализирането на проекта има за цел запазването на уникални периодични издания за идните поколения, както и обучение на 20 младежи доброволци в дигитализирането на културното наследство. Бъдещата електронна библиотека ще може да се ползва и от хора със зрителни увреждания.
Проектът е с продължителност пет месеца и цели повишаване авторитета на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” в развитието й на сигурно и удобно място за обучение и информация.