С посланиците на четири големи държави – Русия, Япония, Китай и Индия, се срещнаха кметът Донка Михайлова и управителят на Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак Иван Чакъров. На 25 януари посланиците посрещнаха Михайлова и Чакъров в посолствата, за да разговарят за Троян, потенциала на общината и предстоящите събития.

Повод за визитите е предстоящият от 3 до 6 май 2019 г. Международен фестивал на занаятите и изкуствата, който в последните години беше възроден и привлече много нови приятели на Троян.

Всички посланици приеха поканата и идеята техните култури да бъдат представени по време на фестивалните дни. Н. Пр. Анатолий Макаров, Посланик на Русия в България, ще проведе разговори за представяне на руската кухня и изкуства – добър повод да се отбележи 140-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България.

Н. Пр. Капур, Посланик на Индия в България, все още не е посещавала Троян, но също прие с удоволствие идеята за представяне на богатата индийска култура. Индия отбелязва и голяма годишнина през настоящата 2019-та: 150 години от рождението на Махатма Ганди. Обсъдена бе възможността по време на фестивала да бъде представена индийската кухня, както и да бъде организирана практика по йога, представяне на боливуд танци и други.

110 години от първите взаимоотношения между Япония и България пък се отбелязват през настоящата година. Н. Пр. Масато Ватанабе също прие поканата на Михайлова и Чакъров и ще осъществи контакт с асоциациите, с които посолството си партнира в България, за да изговорят възможността за представяне на Япония в Орешак.

Не на последно място, Кметът и управителят на НИХЗИ се срещнаха с г-н Ян Дзианцун, временно управляващ посолството на КНР. Освен готовността си за участие във Фестивала, представителите на Китайското посолство у нас предложиха да съдействат за установяване на контакти между Троян и град в Китай. Представителите и на четирите посолства изразиха готовност да продължат традициите, които Община Троян и НИХЗИ поддържат и да спомогнат за представяне на техните култури във фестивалните дни.

Общо 19 държави са поканени за предстоящите празници, като се очаква потвърждение кои ще присъстват.