Иво Райнов

Корупцията убива и ограбва. Пише се като слоган последните дни. Сещаме се късно. Когато убие или когато бръкне дълбоко в собствения ни джоб. Стига да сме разбрали за второто , защото често с апатията си към това какво извършва властта от наше име пропускаме, че сме платили нечия нечиста сделка. Много преди да убие или ограби корупцията лишава от възможности и просперитет.

Тайно, подло и зад гърба ни.

Ама не защото ни е издебнала, а защото ние сме се обърнали с гръб за да не я виждаме.

Корупцията ни лишава от по-добра работа, която сигурно заслужаваме, но е обещана или платена от други. Корупцията ни лишава от развитие, защото осигурява на икономически мутри контрол на държавата или градовете ни. Корупцията на лишава от по-добри условия на труд, източвайки бюджети. Корупцията скъсява живота ни като съсипва болница. Кое от всичко това не е ясно? И защо се сещаме едва, когато някой умре или когато се окажем жертви ние самите?

Примери? Ловешката болница е съсипвана повече от десетилетия с всевъзможни корупционни схеми, но огромната част от местната общност и до днес е безразличен зрител. Ловешкият гражданин е платил около два милиона лева наказания по обществени поръчки, но не изпитва гняв, нито търси отговорност. Във финансов одит и куп технически експертизи се посочват редица законови нарушения, технически несъответствия, рискове за пътниците, но някой пак настоява да го пуснем станалото вече нарицателно атракционно влакче.

Защо, за да се убедим, че е че неспособността му да вози хора по наклонени терени и тесни улици може да увреди здравето на някой наивник? Трябва да пострада човек за да си сложим пак слоган , че корупцията убива!

Някой сигурно ще размаха позната мантра, че корупция има, когато бъде доказана. От кого, следствие, съд, прокуратура? Кому не е ясно, че те са проядени от същата корупция! Ако не беше така нямаше публично известни обществени грабежи все още да не са стигнали до обвинение! Нямаше обвиняеми да бъдат прикривани под услужливи медийни чадъри. Обвинените са невинни до доказване на вината им. Пак мантра. Тук в тази държава няма обществена справедливост, няма честно правосъдие. Не знам дали има възмездие. Надявам се!

Докато делим корумпираните на наши и чужди, докато се отнасяме със снизхождение или гняв в зависимост от политическата коректност, докато позволяваме мерзавците да се крият вместо да отговарят пред правосъдието, ще бъде така. Ще умират хора, ще ни ограбват, ще съсипват живота ни.

Можем да продължаваме да тънем в апатия. Да чакаме поредната жертва за да сложим слоган с констатация за корупцията. Докато и това ни омръзне.