По инвестиционната програма на Община Ловеч, която се изпълнява в момента, са предвидени близо 23 млн. лева, съобщи на пресконференция кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.  Сумите са от ОП „Региони в растеж“, като вече са договорени близо 14.5 млн. лева – това са сключени договори и проведени процедури.

До края на годината е възможно да се договорят още близо 4.5 млн. лева за социалната инфраструктура, услуги и енергийна ефективност. В тях влизат 2 130 000 лева за социалното жилище в кв. „Гозница“, още 2 200 000 лева от втория етап на енергийната ефективност по ОП „Региони в растеж“  – тоест общо 4 410 000 лева.

Единственият обект, който е останал за договаряне, е по културната инфраструктура – това е Младежкият дом в Ловеч.

Има договорени средства и по други приоритетни оси на ОП „Региони в растеж“ – по ос 3,5 и 8. Могат да се включат и средствата за построения вече училищен физкултурен салон в кв. „Гозница“, средствата за рекултивацията на старото сметище, два малки проекта по ПУДООС, както и средствата за десетте блока.

Общо това прави сума над 28 392 156 лв., плюс очакваните 4.5 млн. лева до края на годината – това е един добър и значим ресурс, подчерта Корнелия Маринова.

На практика сумата почти доближава годишния бюджет на общината, който е към 37 млн. лева. С този допълнителен  ресурс ние разчитаме да променим основно градската среда, социалната и културната инфраструктура, каза Корнелия Маринова.