На 5ти юни водният спасител и доброволец в БМЧК-Ловеч Христиан Андреев изнесе открит урок на учениците от 5ти клас на ОУ „Димитър Димов“- Ловеч.

Основните теми, на които обърна внимание на децата бяха причините за удавания, опасности при къпане и плуване в морето, как да се справим ако попаднем в дънна яма в морето, плуване и скокове в непознати води, опасности при плуване в студени води и попадане под лед, умори и изтощение, мускулни крампи, как да се справим ако попаднем в течение или водовъртеж, вълнения и прибой, опасности при ползване на плавателни съдове и надуваеми предмети, опасно тинесто дъно, опасности в напоителни канали, значението на флаговете и общи правила за безопасност.

Христиан напомни и на децата, че поне 2 часа след хранене се влиза във водата, че приемането на алкохол и храна на плажа и влизането веднага след това може да доведе до дискомфорт, дъвченето на дъвка или бонбон и къпане може да доведе до задавяне или попадане в дихателните пътища, което е твърде опасно.

Двадесет човека са се удавили от началото на годината до момента. Случаите са на пълнолетни хора и повечето са на неохраняеми водни басейни. За това напомняме, че е нужно подрастващите да имат добра обща култура при ползване на различните водоеми, което е една превенция за водните инциденти.