veskoknigi112161Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” изказва благодарност на доброволеца Веселин Топалов (46 г.), който, вдъхновен от историята на Ловеч и Ловешкия край, възстанови и подвърза ценни книги от фонда на отдел „Краезнание”. Своеобразното дарителство включва възстановяването на „История на българите”  от Константин Иречек; „Живот, дело, извори” от Димитър Страшимиров; „Писма, статии песни Васил Левски”, „Гражданско учение – учебник за средните училища от 1914 г.”; стари книги, свързани с Освобождението на Ловеч и др.

Изданията са стабилизирани чрез дублиране с нова хартия; възстановени са липсващи части в хартиената основа; стабилизирана е подвързията при неразподвързано книжно тяло на някои от тях и са преподвързвани с нова подвързия.

За Веселин Топалов книговезството е красив занаят, за който са необходими много години интензивна работа, за да се превърне човек в професионалист. Въпреки това ловчалията смята, че за разлика от консервацията на книги, не е пагубно да се опита.

„Мрежата е източник на безброй вдъхновения, не само за това, как да се изработи дизайна и технически да се създаде една книга, но и за това как да се направят оригинални подаръци или да се подвържат книги за собствена употреба. Занаятчийската работа е добра терапия за всеки, който се нуждае от нея, независимо от възрастта. Но вдъхновението може да бъде и в начина на използване на материала – какъв вид материал е подходящ, как да се комбинират различните цветове и форми, споделя Топалов.

Ловчалията се е запалил по книговезството покрай любовта си към историята и потребността от подвързване на стари книги и документи за собствената си колекция.