Вече 23 години Община Троян реализира общинската програма „Обществен форум за реализация на партньорски проекти“. Програмата спомага за реализирането на гражданските идеи, в които активната страна са именно жителите на общината. Проектите са инициатива на граждански организации, неформални групи и други структури, насочени към подпомагане развитието на местната територия и общност – хората, които влагат труд и любов в изпълнението им. Общината подкрепя реализирането им с финансиране, а крайният резултат е в полза на широк кръг хора.

През 2023 г. бяха подадени 12 бр. проектни предложения на обща стойност 52 150,10 лв. в т.ч. 32 260,60 лв. искано финансиране от програмата и 19 889,50 лв. съфинансиране от кандидатите. Техни податели бяха 5 кметства (Дебнево, Шипково, Врабево, Черни Осъм и Борима), 5 читалища (Чифлик, Врабево, Орешак, Гумощник, Дълбок дол), Природонаучният музей в Черни Осъм и Младежка неформална група от Шипково.

Постъпилите проекти през настоящата година бяха свързани с благоустройствени мероприятия – закупуване и монтаж на беседки, навес, перголи, шадраван, ремонт на чешма, закупуване на паркови маси, пейки, фитнес уреди, кошчета за отпадъци, обемни букви, стойки за паркиране на велосипеди, почистване. Всички проекти получиха подкрепата на Община Троян и към настоящия момент са реализирани и отчетени.

Реализирани бяха проектите: „Екопътека „Здраве“ (закупуване на беседка, 10 бр. пейки, 30 бр. обозначителни стрелки, информационно табло, почистване и рязане на храсти) на Младежка неформална група „Искаме да бъдем активни в развитието на Шипково“; „Парк в центъра“ (закупуване, доставка и монтаж на маса за шах, 4 бр. пейки, 2 бр. кошове за отпадъци, изработка на навес) на кметство с. Шипково; „Изграждане на зелен кът и място за почивка край реката в с. Черни Осъм“ (ремонт на съществуваща чешма, ограждане на терена с метална ограда, отливане на бетонова площадка, закупуване на дървен материал за направа на навес, 2бр. пейки и маса, аранжиране с декоративни елементи и зелени растения) на кметство с. Черни Осъм; „Кът за отдих с. Черни Осъм“ (закупуване, доставка и монтаж на тройна пергола с пейка, 6 бр. кошчета и 2 бр. стойки за велосипеди) на Природонаучен музей с. Черни Осъм; „Селото е наше – стопаните сме ние“ (демонтаж на стар шадраван, направа на бетонова площадка за фонтана, доставка и монтаж на фонтан, доставка и монтаж на стълб за ел. табло, възстановяване на тротоарна настилка) на кметство с. Борима; „Обичам да почивам на площада в моето любимо село Дебнево“ (закупуване, доставка и монтаж на светещи цветни обемни букви, беседка и 2 бр. кошчета за отпадъци) на кметство с. Дебнево; „Врабево – европейско село“ (закупуване, доставка и монтаж на цветни обемни букви) на Кметство с. Врабево; „Да спортуваме заедно“ (закупуване на тенис маса за открито, мрежа и транспорт) на НЧ „Христо Ботев – 1911 г.“, с. Врабево;  „Естетизиране на парково пространство пред НЧ „Отец Паисий 1927 г.“ в с. Гумощник, община Троян“ (закупуване на 4 бр. кошчета и 4 бр. пейки) на НЧ „Отец Паисий – 1927 г.“, с. Гумощник; „Центъра на Чифлик – място за отдих и забавление“ (доставка и монтаж на 10 бр. пейки с облегалки и 4 бр. кошчета) на НЧ „Просвета – 1927 г.“, с. Чифлик; „Среща на поколенията“ (почистване на терена, закупуване на плочи и облицовка, закупуване на игри „Морски шах“ и „Оптическа илюзия“, рисунки по стена, закупуване на кашпи, цветя и храсти, изработване на информационно табло) на НЧ „Напредък – 1900 г.“, с. Дълбок дол; „Да запазим лятното кино в с. Орешак“ (ремонт на външната страна на оградата на лятното кино) на НЧ „Развитие 1898 г.“, с. Орешак.

По програмата успешно бяха реализирани всички подадени предложения, на обща стойност 53 083,15 лв., в т.ч. 32 063 лв. от проектния фонд.

Важно е да се отбележи, че създаваните по програмата публично-частни партньорства имат голям принос към идентифициране на непосредствените потребности на различните общности  и тяхното удовлетворяване за подобряване на жизнената среда. Интересът към програмата е постоянен, като Община Троян ще продължи да стимулира гражданите да бъдат активни участници.