Ново читалище учредиха в Ловеч Ново читалище беше учредено на 21 октомври в Ловеч. Създаването на Народно читалище „Изкуство – 2022 г.” е по инициатива на четирима преподаватели: Росица Тодорова, Мирослав Стоянов, Доротея Динкова и Вергиния Христова. Всички те бяха избрани за членове на настоятелството, за председател общото събрание определи Мирослав Стоянов, а петият член на органа е Албена Йончева от Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”.

Празник на читалището ще бъде 15 април – Световен ден на културата и изкуствата.

„Наясно съм, че отговорността е много и огромна, но ще оправдая доверието ви и ще бъдете горди с нас, с качеството и нивото, което ще предлагаме”, благодари на учредителите Стоянов. Идеята за новото читалище възникнала в приятелски разговор между четиримата педагози, разказа Доротея Динкова.

„Замисълът ни е да направим нещо различно за гражданите на Ловеч и да не конкурираме останалите читалища. А защо читалище? Защото то е устойчива и работеща форма, доказано през годините. Читалището е любимо на българина и е изключително демократична институция”, посочи тя. И обяви заниманията, с които ще стартира работата на НЧ „Изкуство – 2022 г.”.

Театрална школа ще води Жени Цачева, приложни изкуства за деца – Росица Тодорова, работа с дрон – Мирослав Стоянов, фотография – Филип Илианов, дамска вокална формация – Доротея Динкова. Ще има още латинотанци, както и други дейности. За работата по проекти и програми ще отговаря Вергиния Христова.

Сред гостите на учредяването на читалището беше и областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев. „Още в първите минути на работната ни среща с инициаторите разбрах, че имат нови идеи и нови мечти. Уверен съм, че наред с другите читалища и новото има своето място и в бъдеще ще покаже добрите си резултати”, каза той и пожела на най-младата културна институция да бъде сред челните читалища не само в Ловеч и областта, а и в страната.

От името на кмета Корнелия Маринова поздравления за учредяването на НЧ „Изкуство – 2022 г.” поднесе Тони Паричев, директор на дирекция „Административно-правно и информационно обслужване” в община Ловеч. Той пожела „На добър час!” и обеща администрацията да помага и съдейства, с каквото може.