Днес приключи източването на всички налични количества амоняк от съоръженията, ползвани от „Мелта-90“. Всички входящи и изходящи кранове на инсталацията са отворени и тя вече е безопасна.

В момента няма остатъчни количества течен амоняк. От фирмата, която пое източването, транспортирането и разтоварването, обясниха, че е възможно още ден-два да се усеща миризма, но тя е газова фаза и няма опасност за хората.

Спирането от експлоатация на съоръженията с повишена опасност в предприятието, обгазяващо Ловеч, бе разпоредено от Районната прокуратура. Източването на амоняка започна вчера под надзора на Регионален отдел “Инспекция за държавен технически надзор” – Северозападна България, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и областната дирекция на МВР. До добрата развръзка се стигна след активната намеса на областния управител инж. Светослав Славчев.

На този етап амонячната станция не може да се използва, експлоатация може да бъде разрешена чак когато бъдат изпълнени всички предписани мерки.