Павлин Иванов

Днес Директорът на ОД на МВР Ловеч Старши комисар Милен Маринов даде кратък брифинг, на който оповести информация за скандала с неговия подчинен полицай Йордан Петков.

От думите на Старши комисар Маринов стана ясно, че полицай Петков не е отстранен от работа и не е уволнен. Катаджията не е и подавал заявление за напускане. Също така, според началника на ловешката полиция, това е единичен изолиран случай на територията на Дирекцията.

Старши комисар Маринов оповести, че са назначени поредица проверки със заповед на Министъра на вътрешните работи.  Започнала е проверка за тежко дисциплинарно нарушение по отношение на Петков. Тя трябва да приключи до 2 месеца.

Назначени са проверки и за това, как е реагирано на сигнала за унищожаване и повреждане на камера на Нова телевизия на 28 януари вечерта. Комисар Маринов обясни, че е назначена независима комисия, по заповедта на Министъра.

Лицето извършило нарушението (бел.р. – брата на полицай Йордан Петков) е било задържано за 24 часа. Извършени са действия по уточняване на цялостната фактическа обстановка под ръководството на Районна прокуратура Ловеч. Има образувано и досъдебно производство.

Комисар Маринов обясни, че за всичко, което неговия подчинен инспектор Йордан Петков в вършил, е разбрал от репортажите на Нова телевизия.

Относно това, защо полицай Петков не е уволнен или отстранен от длъжност, Директорът на ОД на МВР Ловеч обясни, че отстраняването става при поискване от Дисциплинарната комисия. Проверяват се всички твърдения по отношение на полицай Петков.

Според комисар Маринов, случилото се е изолиран случай и няма друг такъв на територията на дирекцията. Стана ясно, че докато текат проверките, инспектор Йордан Петков остава на работа.

По отношение на забавянето с над 1 час на реакцията на ловешката полиция по подаден до 112 сигнал от служители на Нова телевизия, комисар Маринов обясни, че е назначена проверка и вече е установено дисциплинарно нарушение на негов служител. Образувано дисциплинарно производство срещу него. Срокът за проверката е до средата на следващата седмица.

Според Директора на ОД на МВР Ловеч, към този момент, дирекцията не е обект на проверка.