Павлин Иванов

Днес е нашият специален ден! Денят на Ловеч, на хората, които обичат това наше място. Днес е денят, в който обръщаме специално внимание на нашият град. Днес е денят, в който си спомняме за славното минало и за поводите ни за гордост, дадени ни от нашите предшественици. Но и ден, в който можем да помислим за плановете и мечтите ни свързани с града и хората живеещи в него. Да потърсим пътищата. Да събудим духът, да създадем атмосферата, да усетим удоволствието и гордостта от това, че сме ловчалии.

Ние, жителите на един от най-красивите градове в България знаем, че заслужаваме много повече. Иска ни се да живеем много по-добре, да бъдем по-здрави, по-щастливи, по-добре осигурени, по-успешни. Някъде, вътре в нас, знаем и че това е възможно.

Остава ни само да направим нещо просто.

Да се огледаме.

Да видим уникалният Покритият мост и да се замислим, че той е построен от човек като нас.

Да погледнем Читалището и да си спомним, че то е построено от хора като нас, дарили средства и труд, за да бъде то днес притегателен културен център.

Да вдигнем поглед и видим крепостта, под стените на която, хора като нас са спрели нашественика и тук е подписан договора поставящ началото на Втората българска държава.

Да отместим поглед встрани и видим паметника на нашият национален герой Васил Левски. Мислите ли, че ако той не беше намерил точно тук, в Ловеч, смели, предани, вярващи в свободата хора, щеше да направи тук централния революционен комитет? Неговите сподвижници са били хора като нас.

Алтън Ловеч не е мит, а е плод на труда, умението, предприемчивостта на нашите предци.

Гените на тези смели, предприемчиви, родолюбиви и достойни хора, днес са в техните наследници. Те са между нас, вътре в нас.

Нека повярваме, че можем.

Бъдете здрави, свободни и горди!

Честит празник!

Павлин Иванов

„Ловеч днес“

 

Поздравявам ви с най-красивата песен за нашият град, по текст на професор Игнат Игнев, музика и аранжимент на Красимир Андреев, в изпълнение на  Виктория Георгиева.

“Познавате ли моят град,

Вароша, старият Хисар

Когато тих вечерен глас

разпръсква нежен аромат.

 

Когато залеза гори

На Стратеш белите скали

Когато Осъма шуми

Когато стари приказки мълви.

 

Елате в моят град красив,

през дивен месец май,

когато люлякът цъфти

и славей е запял!”