Павлин Иванов

Днешният ден, не е ден на противопоставяне. Напротив. Две исторически дати, всяка със свой смисъл и съдържание, които трябва да бъдат разбрани, осмислени и отбелязани.

Днес е Денят на Европа – символ на обединение на различните, на пъстрите, на свободните, на предприемчивите, на работещи заедно за една спокойна, образована, умна, достойна, силна и благоденстваща общност от народи.

България извървя дълъг път към Европа. Днес ние сме част от тази общност и ние вървим заедно с още 500 милиона европейци и търсим по-добър живот, удовлетворяващ желанията и амбициите ни. И да, не е лесно винаги. Дори не винаги пътя е най-правилният, но винаги посоката и целите на това многообразие от етноси, народности, култури и разбирания са едни.

Каквото и да говорим, днешна България се развива дори и днес, в периода на политическа криза и близка до нас война, много по-добре от когато и да било.

Обаче!

Дори и днес, една част от българите (непознаващи историята и обективните факти) се опитват да търсят различията. Да, днес е 9 май – денят, в който СССР и по-късно Руската федерация, отбелязват Денят на победата.

Историческите факти казват, че точно на 9 май, не се е случило нищо. Но предни два дни на 1945 г., определено са исторически и оказват влияние на развитието и бъдещето на целият свят.

“Съветски и полски войски атакуват и превземат Берлин в края на април, а германските части в Италия капитулират на 29 април. На 30 април е превзета сградата на Райхстага, символизирайки военното поражение на Нацистка Германия,[273] а гарнизонът на Берлин се предава на 2 май.

По това време стават няколко смени в политическото ръководство на воюващите страни. На 12 април умира американският президент Рузвелт и мястото му е заето от Хари Труман. Бенито Мусолини е убит от партизани на 28 април, а два дни по-късно Адолф Хитлер се самоубива в обсадения Берлин и е наследен от гросадмирал Карл Дьониц.

Пълната и безусловна капитулация на Германия е подписана на 7 май в Реймс, влизайки в сила на 8 май. Последните германски части се съпротивляват в Прага до 11 май.“

Естествено, че ние наследниците на народите изправили се срещу нацизма, трябва и сме благодарни на всички онези знайни и незнайни войници и офицери, на хората произвеждащи продукти и осигуряващи необходимото за победата. Това са милиони хора. Милиони загинали за свободата и милиони направили така, че тя да е възможна. Много нации, народи, етноси.

Всички заедно срещу чумата на 20 век.

Но историческата истина е една и тя е в официалните документи.

Днес не би трябвало да е ден за дискусии коя дата е по-важна, кой има повече принос за победата на над нацистка Германия и нейните съюзници.

Фактите са ясни от много години и са на един клик разстояние.

Днес е Денят на Европа, денят на народите избрали заедно да вървят към по-добро, мирно, демократично и свободно бъдеще.

Честит празник!