festivalna slivata1909141В продължение на три дни, от 19-22 септември 2014г., Троян отново, за 22-ри път ще бъде домакин на традиционния „Български фестивал на сливата“.

Официалното откриване ще бъде на 19-ти, от 19.00ч. на централния площад „Възраждане“. Веднага след това гостите на празника ще присъстват на концерта-спектакъл „Това сме ние“ на танцова формация „Елика“ от Пловдив.

Вторият фестивален ден ще премине изцяло на централния площад. В 10.30ч. ще бъде запален казанът за варене на ракия, ще бъдат показани традиционни кулинарни изкушения, ще се проведе демонстрация на цветно аранжиране. В 19.00ч. ще започне Младежка вечер, с участието на Формация „Ритмикс“ при троянското НЧ“Наука-1870г.“, група „Антидот“, Радко Петков, Илияна Илиева и Вергиния Борисова, специални гости: Вензи и Прея.

Програмата на празника за третия ден на фестивала / 21-ви, неделя/, предвижда кулинарен конкурс за професионалисти и за любители, конкурс за направа на коктейли от сливова ракия, конкурс за домашна сливова ракия, ревю на традиционни и стари градски костюми, традиционни кулинарни изкушения. Победителите от конкурсите ще бъдат наградини в 18.30ч. Вторият фестивален ден ще завърши с нещо много впечатляващо: „Огън от Странджа“ – фолклорна програма с нестинарска игра – танцова формация „Филек“-Малко Търново, група за изворен фолклор при НЧ“Просвета“-Малко Търново и нестинарска група от Бродилово.

На 22 септември, понеделник, в 11.00ч. на откритата сцена, Поздравление по случай Деня на Независимостта на България ще отправи кмета на Троян Донка Михайлова. Следва закриване на Фестивала и Народно веселие – Духова музика „Заедно“, ФА „Траяна“, Духова музика – с.Гложене.

Всеки ден на откритата сцена ще се изявяват вокални групи и танцови състави от читалища на троянска община и гости от други общини – Ябланица, Скравена, Голец, Лисец, Кнежа, Правец и др.

Всеки ден от 15-17ч. ще работят Арт-ателиета: керамика, рисуване и дърворезба, работа с природни материали и декорация на тъкани. Пешеходната алея ще бъде , Улицата на занаятите“ с произведения на майстори от Троянско и страната. Щандове ще предлагат пресни сливови плодове, сушени сливи, мармалади, конфитюри, сладка и др.

В Националното изложение в Орешак, където преди 22 години възникна и се проведе първото издание на Празника на сливата и троянската сливовата ракия, през дните от 20 – 22 септември, гостите на Изложението ще присъстват на много и интересни изяви: Откриване на празника от кмета на Троян в 11.30ч., изпълнение на ОМДОМ – Троян и Общински танцов ансамбъл – Ловеч, а конкурса за най-добро мезе за сливовата ракия ще бъде с участието на Иван Звездев. Ще бъдат чути известни български и световни хитове в изпълнение на Деси Добрева. Ще се изявят състави от Троян и Орешак.

И през трите дни ще бъде представена демодстрация на занаяти свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия: грънчарство – Арт работилница с майстор-керамик Румен Георгиев; медникарство – представяне на майстора на казани Иван Киприн от Врабево; дегустация на розова вода, розови сладка и гюловица; кулинарни приключения – Орешашките баби и механа Кайзера ще разкрият тайните за приготвяне на някои от най-характерните за троянския край традиционни ястия със сини сливи, ще има и базар на традиционни сливови производи и предмети свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия.

По време на Български фестивал на сливата ще се проведе младежки симпозиум (Арт-пленер) на тема: „Троян и неговите хора”, който се организира от Община Троян, НГПИ”Проф.Венко Колев” и катедра „Скулптура” на ФИИ (факултет изобр. изкуство) на Великотърновски университет.

Целта:

– обогатяване на традициите в областта на пластичните изкуства;

– естетизиране на градската среда, чрез създаване на худ. акценти със средства на скулптурата;

– да създаде условия за творческо общуване и обмен на идеи;

– утвърждаване на Троян като център на културни събития с национално значение;

– да направи гражданите на Троян съпричастни в уникалния процес по създаването на скулптурни произведения

Създадените по време на симпозиума скулптури остават собственост на общината и ще бъдат експонирани трайно в градското пространство. Преподавателя- ръководител на участниците ще провежда уъркшоп на тема: „Каменна пластика” с деца, ученици и граждани.

Възпитаниците на НГПИ”Проф.Венко Колев” по време на празника ще изработват карикатури и шаржове за гостите на града и ще направят художествено оформление на електрически табла.

Нека се настроим празнично и да си припомним, че троянската сливова ракия е нашата емблема. Тя е елемент от нашата троянска идентичност и сливовата слава никой не може да ни я отнеме.

Именно за това тя заслужава да има свой празник!

Заповядайте да си кажем “Наздраве” на 22-ия Български фестивал на сливата – една традиция с вкус и настроение!