VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100
VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Общинският съвет по наркотичните вещества (ОСНВ) и Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества (ПИЦ) организираха и проведоха поредната дискусия по метода „Световно кафене” на тема „Наркотици и наркомании”. Това съобщи секретарят на ОСНВ Нели Патаринска.

Световното кафене се проведе на 28 май в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Димитър Димов“, където ученици дискутираха по темата заедно със свои връстници от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, завършили обучението „Връстници обучават връстници“.

Целта на инициативата бе младежите да се запознаят с видовете наркотици, динамиката в развитието на търсенето, употребата и злоупотребата с психоактивни вещества. По време на форума стана ясно, че първите стъпки на „зарибяване” може да бъдат и неосъзнати от жертвата. Тийнейджърите от Езиковата споделиха истински истории по темата.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100
VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

В Програмата за превенция на употребата на наркотични вещества на ОСНВ и ПИЦ е заложено регулярно да се провеждат дискусии по метода „Световно кафене“ на различни теми, където на ротационен принцип ще вземат участие ученици от всички училища. „Световното кафене“ е един много интересен модел за дискутиране – подходящ и интересен за млади хора, който едновременно е ефективен, различен и забавен. Методът „Световно кафене“ е метод за творческо решаване на проблеми, целта на който е да улесни сътрудничеството в разговора и да спомогне за споделяне на нови идеи и мнения. В този процес се създава атмосфера, наподобяваща кафене, в която участниците обсъждат въпрос или проблем в малки групи около масите на „кафенето”. На равни интервали от време участниците се местят на други маси (с други подтеми), като на всяка остава по един домакин, който да обобщава информацията от предходния разговор. По този начин разговорите се обогатяват чрез кръстосване на идеи, генерирани в предишни разговори с другите участници. В края на процеса основните идеи се обобщават и се обсъждат по-нататъшни възможности.

По време на вчерашното “Световно кафене” учениците от двете училища формулираха отговори на въпросите: как влияят наркотиците върху общото здраве на индивида и върху неговата психика; през какви етапи минава човек след започване на употребата на наркотици в емоционален аспект; има ли разлика между физическо и психическо отказване от наркотици; какви са вариантите за изход от зависимостта на наркотиците; може ли да се приеме, че марихуаната вреди на психичното здраве и защо; какви са начините за предлагане на „дизайнерска дрога“ в интернет. Изказаните мнения бяха обобщени.

Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества (Ловеч, сградата на бившата стоматология, 3 етаж, тел.068/601367) предлага безплатни консултантски услуги при употреба, злоупотреба и зависимост от алкохол, наркотици и други психоактивни вещества. Анонимността е гарантирана.