Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет отпуска средства за строително-ремонтни дейности на три църкви и един манастир в град Ловеч. Сумата, която ще бъде приведена на сметката на митрополията, възлиза общо на 31 500 лева и е разпределена както следва:

15 000 лв. за храм „Св. Успение Богородично“,

5 000 лв. за храм „Св. Неделя“ и

3 500 лв. за храм „Св. Иван Рилски“ (кв. Гозница).

През април имаше друго съобщение за  отпуснати средства от 8000 лв.  – сега уточняваме, че те са за манастир „Св. Рождество Богородично“, или както е известен сред хората – манастир Ястреб.

Преведените суми са от държавната субсидия за вероизповеданията и са строго целеви, поради което не се допуска пренасочване на същите без съгласието на Дирекцията. Уведомлението от Дирекция „Вероизповедания“ съдържа подробни инструкции за изразходването на средствата и начина за тяхното отчитане.

Съгласно инструкциите строително-ремонтните дейности следва да бъдат извършени до края на календарната 2017 г., след което всички разходнооправдателни документи ще бъдат изпратени в дирекция „Вероизповедания“ за отчет.

За отпуснатите средства Община Ловеч е уведомена с писмо от дирекция „Вероизповедания“ с Изх. № 02.18-622 от 02.05.2017 г.

Църквата „Св. Успение Богородично“ получава най-голяма сума, тъй като през последните години тя е с голяма влажност, което оказва сериозно влияние на стенописите и общото състояние на постройката. Общата необходима сума за ремонтните дейности на този храм възлиза на 20 500 лв. с ДДС.