Имунизационната кампания в България започва на 27 декември в София, Бургас и Пловдив, съобщи д-р Анета Винева, директор на РЗИ – Ловеч. По думите й същия ден ще бъдат получени първите дози за 100 човека за област Ловеч.

„Тези хора ще бъдат от първата линия на борбата с COVID-19, ковид структурите във всички лечебни заведения, където се лекуват такива пациенти. Ваксините ще бъдат най-напред за персонала на тези отделения, вероятно ще бъдат включени и от филиалите на Спешна медицинска помощ, защото 100 дози са малко за обхващане на целия медицински персонал.

Но това е знаково събитие затова че, както Европа, така и страната започваме в едно и също време имунизацията и шансът да се овладее тази епидемия и с въвеждането на имунизация срещу COVID-19 вече става по-голям“, каза д-р Винева.

Винева обясни, че в момента са в подготовка на събиране на персонални данни за желаещите медицински лица от първа фаза на Националният план за ваксинирането срещу COVID-19, като на 28 декември, вероятно в Ловеч ще стартира имунизационен кабинет, който ще бъде сформиран в ловешката болница. Същия ден, такъв кабинет ще бъде сформиран и в Тетевен поради подадени заявления от желаещи.

„В рамките на два дни трябва да обхванем сто човека от тези, които са пожелали да се ваксинират. Това ще бъде първата доза за тези сто човека, втората доза за тях ще бъде към 20 януари. И от там нататък, вече осигурявайки във всяка една област, и при нас в РЗИ фризер за съхранение на дълбоко замразените ваксини при минус 70 градуса, ваксината вече ще се съхранява при нас, и при подадени заявки от тези имунизационни кабинети ще се ваксинира цялото съсловие от първа фаза на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, в който влизат освен медицински и немедицински персонал в лечебните заведения за болнична помощ, също тук са извънболничната помощ, общопрактикуващи лекари, филиалите на Спешна медицинска помощ, денталните лекари, фармацевти, помощник фармацевти – всички тези съсловия влизат в първа фаза“, обясни д-р Винева.

По думите и това не може да стане за два дни или месец, а ще зависи от доставките на ваксините.

„На територията на областта общо заявилите до момента желание да се ваксинират са около 700 души, в това число влизат и медицинските специалисти от детските и учебни заведения. Ваксинацията при тях, както и на всички останали извън тези на първа линия ще започне най-вероятно февруари месец. Пак се връщам към оптимизма.

Оптимисти сме, че този проблем може да бъде решен в рамките на шест месеца, една година“, допълни директорът на РЗИ – Ловеч.