Абсурдна обяснения на собственика и институциите на среща между медии, шефът на „Мелта-90“ АД, Пожарна, РИОСВ, Областен управител!

Павлин Иванов

 По думите на самият Изпълнителен директор  на „Мелта-90“ АД Андрей Тенев, хладилната инсталация, която изпуска амоняк е опасна за здравето на жителите на Ловеч. Хладилното съоръжение не е въвеждано в експлоатация, собственика е с ясно съзнание, че работи незаконно и същевременно отказва да изпълни заповедите на държавните органи за спиране работата на опасното съоръжението.

Това Тенев заяви в отговор на журналистически въпроси, след среща при Областния управител, на която са присъствали и представители на Пожарна, РИОСВ, Община Ловеч, Метрология.

По-рано през деня се е провела среща при Областния управител Виктор Стойчев с намерението да се чуят ясни ангажименти по ситуацията с обгазяването с амоняк, да бъде поета отговорност за стъпките за приключване на продължаващия вече почти месец теч на опасното вещество.

Изпълнителен директор  на „Мелта-90“ АД Андрей Тенев каза, че няма да изключи инсталацията, макар че, има издадена заповед от 20 май от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) – Враца, за спиране от експлоатация.

Тенев каза, че очаква оферта от специализирана фирма за ремонт.

Изпълнителният директор на “Мелта” заяви пред медии и институции, че разрешително за работа на хладилната инсталация не е имало.

Той не отговори на въпроса, как изобщо работи опасното съоръжение, след като няма правно основание за това.

Съоръжението е работило година след година и нито една контролираща го институция не е намерила никакъв проблем в коризиралата и вече може би опасна инсталация.

Факт е, че след 2016 г. в предприятието не е извършвана никаква проверка. Запитан, как е комуникирал с контролиращите институции, които очевидно без да проверяват реално са установявали, че всичко е законно, дали е давал рушвети и си е плащал за да си затварят очите, Тенев каза:

На никой не съм плащал. Винаги сме изпънявали по най-бързия начин предписанията!

Той заяви и важното: Инсталацията е опасна, ако се спре! Амоняка трябва да се охлажда, за да не се повиши налягането до такава степен, че да не предизвика тежка производствена авария.

Не искам да употребявам силни думи, но ако се спре инсталацията, може да гръмне някоя тръба. Тогава може да започне неконтролируемо изтичане на амоняк.

Какво ще се случи с хората в близките 500 м., попитахме Тенев.

Не близките 500 м., а от “Мелта” до Покритият мост, концентрациите ще се окажат много по-високи от замерените от РИСОВ (бел.р. – на 19 май те са били значително над пределно допустимите).

Това ще доведе ли до жертви, според вас?

В медицинската област, не мога да вляза, каза през смях Тенев.

Как спите спокойно при една увредена, опасна за здравето на хората инсталация, от която и сега продължава да изтича амоняк?

Всичките тези прилагателни, които употребихте, аз не съм ги чувал от специалисти, които са идвали да наблюдават инсталацията.

То е очевидно, че щом никой не ви е спрял досега, няма как да ги откриете.

При мобилизация на не само мой ресурс, това не би могло да се случи за по-малко от два месеца, каза Тенев.

Имате авариен план, знаете как трябва да реагирате по него?

Да, имаме. Това са технически подробности. Така или иначе, аварийният ни план е съгласуван с всички институции, не съм в състояние да го цитирам.

 

Преди да прочетете втората част от случилото се на тази среща и по-специално опитите на шефа на Пожарната комисар Кацарски да обясни защо са си затваряли очите, защо са извършвани само по документи, формално, проверките на работещата без разрешително фирма, може да чуете целият разговор, без никаква редакторска намеса. Там ще чуете кой, какво и как мисли.

Дотогава:

  1. Имаме продължаващ теч на амоняк от инсталацията на “Мелта”, а това е опасно за здравето и живота.
  2. Уж нещо някой проверява, отчита, говори, прави някакви щабове, а вече близо месец (от 4 май) течът и обгазяването продължават.
  3. Все още никой жител не само на квартала, а на Ловеч, не е получил абсолютно никаква полезна информация от властите, КАК И КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ПРИ ОЩЕ ПО-СЕРИОЗНО ОБГАЗЯВАНЕ!
  4. Собственика на инсталацията, създаваща опасност за живота (буквално) и здравето (буквално) на ловчалии, отказва да спре съоръжението си, което работи незаконно.

И НИКОЙ, не иска или не може да го принуди да предприеме бързи, ефективни действия, за опазване на човешкото здраве. И няма нищо, че в близост има детски градини, ясли, училище, цял жилищен квартал! Институциите на една цяла държава, не могат да се справят с един опасен наглец.

  1. Засега само Господ опазва ловчалии от животозастрашаваща авария! Но сигурно и това ще е до време.

 

Очаквайте втора част: Институциите!