Стойността на инвестицията е над 720 хил. лева, а финансирането е осигурено по европейска програма „Региони в растеж“

В рамките на проекта е извършено саниране на външните стени и покрива на сградата, сменена е дограмата, реализирани са някои по – добри конструктивни решения, подменено е съществуващото осветление с енергийно ефективно и изцяло обновена е отоплителната и вентилационната инсталация на сградата.Главен комисар Николов отбеляза, че резултата от изпълнението на проекта е отличен и сградата на РС ПБЗН-Троян ще участва в конкурса за най- добра реновирана сграда.

Кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова сподели, че е изключително доволна от факта, че сградата на пожарната в града е първата реновирана, така както служителите на РС ПБЗН-Троян са винаги първи, там където има нужда от тях.

На откриването на обновената сграда присъстваха още зам.областния управител на област Ловеч г-н  Илиян Тодоров, комисар Владимир Кацарски – директор РД ПБЗН-Ловеч, старши комисар Милен Марионов – директор на ОД МВР-Ловеч и гл.инспектор Радостина Петкова – началник РУ Ловеч.

 

В РСПБЗН – Троян  работят 30 служители, които обслужват територия от 1100 км2 с население около 37 000 жители, разпределени в две общини: община Троян- 770 км2; 21 населени места и  33 000 души население и  община Априлци- 330 км2., 3 населени места и около 3 700 жители;

 

Кратка история
Организирана противопожарна охрана в Троян е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. През 1937 година по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев, началникът на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил “Додж”, който е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се предвижвали, стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки. Службата се е помещавала в сградата на турския конак, намиращ се на централния площад на града до 1963 година. Тази сграда сега е исторически паметник.

През 1963 година, когато пожарните в страната се одържавяват е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава разполага с два противопожарни автомобила ЗИЛ.  Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк.

 Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и др. спънки, изпълнението на строителните работи започват реално през 1992 година, когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР.
Сегашната сграда на службата е пусната в експлоатация през м.март 1999 г.