Постъпила е жалба с вх. № 238/03.11.2019 г., 15.00 часа, от Димитър Ангелов Горов–пълномощник на „Коалиция за България“, която има характера на сигнал. Твърди се, че са получили сигнали от членове на СИК в община Ловеч, а именно, че лица, които се представят за членове на ОИК, обясняват на членове на СИК, че бюлетината, в която знакът излиза извън рамката на съответния номер, но не нарушава целостта на другия избор се счита за невалидна. Счита, че тези указания не съответстват в разписаното в ИК и моли да бъдат взети необходимите мерки.

ОИК Ловеч извърши проверка на всички секционни избирателни комисии като бе осъществен телефонен разговор с председателите. Беше указано на всички председатели определянето на действителен и недействителен глас съгласно чл. 437, ал. 2 и ал. 3 от ИК и Методическите указания на ЦИК по прилагане на ИК от секционните избирателни комисии, включително бе напомнено, че гласът е действителен когато поставеният от избирателя знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят, излиза извън квадратчето на съответната кандидатска листа, но не навлиза в квадратчето на друга листа (чл. 437, ал. 2, т. 7).

Предвид изложеното и на основание чл. 87, ал. 1, т. 22 от Изборния кодекс, Общинска избирателна комисия Ловеч

Р Е Ш И :

УКАЗВА на членовете на секционните избирателни комисии, че при преброяването на гласовете следва стриктно да спазват правилата на Изборния кодекс по отношение на определяне на действителни и недействителни гласове съгласно чл. 437 от ИК и Методическите указания на Централната избирателна комисия по прилагане на Изборния кодекс от секционните избирателни комисии в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., приети с Решение № 1281-МИ от 3 октомври 2019 г. на ЦИК.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

Председател: Валентина Стефанова Недялкова

Секретар: Петко Георгиев Петков

* Публикувано на 03.11.2019 в 16:00 часа