drenska1309131Димитрина Дренска оглави Обществения съвет по култура при община Ловеч. Директорът на дирекция „Образование, култура и младежки дейности“ в общината бе избрана за председател на консултативния орган на първото му заседание, проведено на 11 септември. Секретар на Съвета е Владимир Винев, старши експерт „Културно-историческо наследство и вероизповедания“ в общината, определен със заповед на кмета, а членове са директорите на културните институти в града и видните ловешки архитекти Петко Еврев и Михаил Петков, както и професорът по строителна механика Банко Банков.

Участието на всички е доброволно и на обществени начала.

Общественият съвет по въпросите на културата е консултативен орган и има за цел да подпомага дейността на общината в областта на културата и изкуствата и да създава условия за широк обществен дебат.

Съветът ще формира и изработва становища по важни и актуални въпроси от развитието на културата и културния процес в общината, ще съдейства за координацията на културните дейности, ще участва в разработването на специфични за сектора нормативни документи, ще излъчва експерти за работата на специализираните комисии, които администрацията организира по въпросите на културата.

Общественият съвет се създава на основание Закона за закрила и развитие на културата и Закона за културното наследство.

2 коментара

  1. Да да. Гражданско общество създадено от общинари. Направо да повярваш. Я питай тази лелка тази година на фестивала Бардфест защо не поканиха нито един който е пял против някоя власт? Ама няма да си каже защото това е гражданска партийна тайна на БКП.

  2. Едно гражданско общество може да бъде убито по много начини. Казионните НПО, шумно афиширани като обществени съвети, са само един от способите.

    Най-добре е едно гражданско общество да бъде “убито” още преди да се е родило. Поне това виждаме през последните 24 години.

    Ако перефразирам Пената – в България се “раждат” граждански формирования, без да има “забременяване”. Дори полит-инвитро не се прилага. Партиите-победителки си направиха фабрики за производство на НПО-андроиди. Перфектният заместител на гражданското общество. Партиите-непобедителки пък изстреляха в политическите висини продавачи на дини – друг вид политически андроиди.

    Важното е да “кипи живот” в иначе умрялата ни държавица и нейните още по-умрели общини.

    Преди година и нещо в Троян бяха учредени два подобни “обществени” консултативни съвета. Единият в сферата на бизнеса, а другият – за културата. Медиите вдигнаха голяма пушилка, която след година, видимо и за последния редови кретен, се видоизмени на … “много шум за нищо”.

    Толкова голямо нищо – че дори в Ловеч Партията-победителка реши да си спретне подобно “обществено” недоразумение.

    Честито на ловчанлии! След една година /живот и здраве/ пак да се чуем, а?

Comments are closed.