gerblov202151Силна социална политика може да прави държава със силна икономика, каквато България, за съжаление няма. Въпреки това, заложените социални разходи са с 800 млн- лв повече от 2014г. През 2015 г. ще продължи изпълнението на оперативни проекти, насочени към генериране на заетост и доходи в регионите. Това заяви народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова, зам.-председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси и член на комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в Ловеч. Тя бе в града по покана на колегата си народен представител Корнелия Маринова, която е и общински ръководител на ГЕРБ. На срещата присъстваха членове и симпатизанти на ГЕРБ, в това число и общински съветници.

„България за първи път има управленска програма. В действителност всички редовни правителства в последното десетилетие имаха някакъв основен управленски документ, но поради различни причини програмата или се оказваше безполезна, или следването й не изглеждаше особено вероятно“, обясни Йорданова.

По думите й програмата на ГЕРБ отговаря на базовите изисквания да бъде полезна – изглежда изпълнима, съдържа конкретика и създава възможност за водене на отчет по нея. „Цялостният дух на програмата изглежда реформаторски и съответстващ на съвременното разбиране за дясно реформистко управление в Европа“, подчерта още зам.-председателят на бюджетната комисия.

Йорданова поясни, че в икономическата си част програмата се базира на напълно точното разбиране, че като оставим настрана макроикономическия климат, основната спирачка пред българския бизнес е необяснимата административна тежест и корупцията, която я следва.

„В това отношение управленската програма обещава сравнително ясни и конкретни мерки – изискване за по-бърза работа на администрацията при регистрация на бизнес, отпадане на част от административната тежест при строителство и обновяване на сгради, по-бърза регистрация по ДДС и други. Всички мерки тук са в правилната посока и имат двоен позитивен ефект – от една страна, спестяват малко пари и много главоболия на дребния бизнес, а от друга, му позволяват да предложи услугите си на по-конкурентни цени“, обясни още Диана Йорданова.

gerblov202153По думите й идеята за създаване на финансов омбудсман, който да регулира отношенията между банките и техните клиенти, също може да бъде положителна стъпка както за физическите лица, потребяващи банкови услуги, така и за дребния бизнес, който има откровени проблеми с банкирането. „Ако подобна институция съумее да работи толкова убедително, колкото работи и общият омбудсман, това също ще върне част от доверието на и във малкия бизнес“, заяви още тя и подчерта, че „вероятно с промени в около десетина закона ще бъде свършена голяма част от работата по това направление“.

„За първи път европейските пари се разглеждат като един от пътищата, но създаването на среда за иновации се възприема като правдоподобен път на икономически растеж. В това отношение програмата обещава както някои конкретни неща (финансиране чрез технологични паркове, активна развойна дейност по приетото от Европейския парламент съвместно предприятие “Горивни клетки”, държавна активност в областта на клъстерите), така и някои по-общи постановки като това държавата да помага на високотехнологичния бизнес и да пише общи пазарни анализи и насоки“, каза още на срещата бургаският народен представител пред ловешката си публика.

По думите на Йорданова „имаме ясни предимства за развитието на сектора туризъм като природа, забележителности, ноу-хау, член сме на ЕС; ако компенсираме там, където има недостатъци – маркетинг, реклама, инфраструктура – секторът ще се окаже способен да създаде значителен икономически растеж“.

Пред симпатизантите на ГЕРБ в Ловеч народният представител говори още за секторите „Правосъдие и борба с корупцията“, „Съдебна реформа“, „Здравеопазване“.

Специално внимание бе отделено на бюджетната политика на ГЕРБ. „Ако сравним предложеният проектобюджет за 2015 г. с бюджета за текущата 2014 г., той безспорно е по-добър. В пъти по-добър. Защото е базиран на реална макробаза и демонстрира стабилност и сигурност. Това е изпълним бюджет. Не споделям упреците за подценена приходна част. При двойно забавяне на икономическия растеж (ЕК дава още по-ниска прогноза за България, не 0,8% а 0,6%), да увеличиш приходите с 400 млн. лв. спрямо т.г. не е малко“, обясни Йорданова и се спря на приходната и разходната част.

„Усилията в частта на приходите са насочени към създаване на по-добра организация и координация на приходните администрации, администриращи данъчно-осигурителните приходи, разширяване на базата за облагане при запазване на плоското облагане на доходите на физическите лица, създаване на предпоставки за по-висока събираемост на приходите при запазване на ниските нива на данъчно облагане.

В разходната част е предвидено ограничаването на разходите за персонал без делегираните бюджети с 10 на сто в бюджетната сфера, което е свързано с преглед на административните структури и тяхното оптимизиране. Това ограничение на размера на разходите за персонал не предполага намаляване на индивидуалните размери на заплатите“, поясни тя и акцентира – основните фактори за растеж са потребление, инвестиции или износ.

Пенсионна реформа, данъчна политика и митници, санкциите на общините и определяне на такса смет бяха другите теми, по които взе отношение народният представител Диана Йорданова. Тя с удоволствие отговори и на всички въпроси от залата.

1 коментар

Comments are closed.