soulevski2701141Павлин Иванов

От вчера, родители сигнализират за деца учещи в училище „Васил Левски“, които имат повръщане и не са се чувствали добре. Пет деца са настанени в ловешката болница със съмнение за хранително отравяне.

По информация на временно изпълняващият длъжността директор на болницата д-р Донка Минкова, децата са в стабилно здравословно състояние.

Още вчера са сигнализирани РЗИ, БАХБ, РИО Ловеч. Институциите са извършили проверки, столът на училището е затворен и не се готви в него, а проби са изпратени в акредитирана лаборатория в Габрово.

Двама ученици в 5-и и 4-ти клас са били приети през нощта на 2 срещу 3 декември в детското отделение, след което по преценка на лекарите са били преместени в инфекциозното отделение на
болницата.През тази нощ още трима четвъртокласници са постъпили в отделението. Децата са били с повръщане и разстройство.От Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч съобщиха, че те са консумирали една и съща храна на обяд, на 2 декември, в стола на училище „Васил Левски“, в което учат. Храната се приготвя на място, а проби от нея са изпратени в акредитирана лаборатория в Габрово. Издадена е заповед за спиране на дейността на стола, докато излязат резултатите от пробите.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Ловеч д-р Цветолюба Генкова заяви за БТА, че са взети проби и от ръцете на персонала, който е приготвил храната. По думите й има още деца с подобни симптоми, но те се лекуват вкъщи

 

Ето какво ни написа тази сутрин гражданин:

„Здравейте г-н Иванов, искам като гражданин да ви подам сигнал, че в ОУ “Васил Левски” има деца от 1-ви клас, които след като са се хранили в стола, от вчера повръщат и не се чувстват добре. В момента РЗИ следи състоянието им, но бих бил много щастлив да прочета какво се случва с фирмата която ги храни.

Все пак същата извършва и търговска дейност и в барчето на Общината и вярвайте ми, хич не ми се иска да обядвам някой ден и после да се лекувам дълго време.

За ваша информация, съмненията са за салмонела, но не е доказано. Направете проверка пуснете материал, за да знаят хората.

Да се види, че като общество сме вече толкова зле, че за някой лев, не ни пречи да рзболеем и децата си. Искрено се надявам да видя материал на сайта ви.“

 

 

52 коментара

  1. Наистина хората си нямат работа и търсят сензации. Защо когато през април се проведе Националната олимпиада “Знам и мога” в това у-ще, имаше толкова много изяви, състезания,програми и различни забавни инициативи / а тук имаше около 120 деца и още толкова родители и водачи на отбори от цяла България/ ,защо тогава не се каза,че педагогическият персонал се държи арогантно и е политизиран, защо тогава не повикахте БТВ ,Нова и там коя да е телевизия да снима прекрасните работи на децата? Уважаеми г-н Пъшков, какво спечелихте от това,че се обадихте на телевизиите ? Само ПР? Грозно е! Ами предлагам ви да си слагате по една филийка хляб и сирене и там каквото решите, че да сте спокоен за вашето дете, а и доколкото знам от други родители от класа, вие сами сте си избрали това училище за вашите деца, а не СОУ “Кл. Охридски”. Срам и позор за всички изказали се грубо, арогантно и без да имат някаква представа за състоянието и положението на случилото се. Ами далече са изборите, защо сте се разбързали толкова? За сведение на всички и родителка на дете от 1 клас, е била със същите симптоми, а тя със сигурност не се е хранила с “кюфтенцата”на стола и Илица не я е водила там. Като чета си мисля, че от всички изказали се по-горе не сте се сетили да кажете, че се водят под строй на обед.Така картината ще е по-пълна. Просто не мога да разбера как на гърба на децата някои си играят играта.
    Народът е казал, когато говорят за теб нещо, което не е вярно, има две причини – завиждат ти, значи има защо да се бориш. И последно питам, кой ще има доблестта когато резултатите дойдат от Габрово и се окаже , че не са прави да излязат и да се извинят?!?

    1. Уважаеми г-н/г-жа Анонимен. Първо моля, когато се обръщате към мен, да си пишете името. Второ, чрез медиите дадох гласност на случая, който иначе щеше да се потули. Освен това никога не съм обвинявал персонала на училището в арогантност. Трето, що пък точно в “Климент Охридски ” решихте да ми пратите детето? Явно се познаваме. Четвърто, детето ми ще учи и ще се храни там, където аз реша и ако хората, на които го поверявам, не подсигуряват неговата сигурност, медиите са най-малкото, което ще им се случи. Пето, резултатите от пробите са положителни за стафилококи, така че и аз Ви (да знаете от мен, че се пише с главна буква) питам, кой ще се извини. Пък за изборите – това никога не може да е мотив за мен, защото не се занимавам с политика. Ама вие явно ги разбирате по-добре нещата с политиката.

    2. Да бе,не се занимаваш с политика и затова беше кандидат за кмет от името на група световно неизвестни партийки.

  2. Аз 4 години ям там и нищо ми няма.Също така ядох и от въпросните кюфтета с бял сос и пак не ми прилоша.

  3. Ей, ама наистина злобата е голяма работа!
    Някой коментираше, че директорката ходила в болницата да оказва натиск върху родителите на болните деца. Не знам дали наистина е ходила, но пък знам, че ако е ходила най-вероятно е проявила човешка и служебна загриженост към децата – само дето на някои хора това не им минава през ума или не им изнася.
    Не може да се изтърпи някой ден да се изчакат пробите, трябва да се лее злоба. Що били в Габрово – ами питайте здравното министерство защо там има такава лаборатория, в Ловеч просто няма. Дано да няма проблем с децата, ама да попитам – може ли директорката да проверява качеството на каймата, на дъвките, на чипсовете и т. н. А да бъдем малко реалисти!

  4. Интересно,защо пробите са пратени точно в Габрово ? А коментара нищо не се е случило,спете спокойно деца е еманация на наглостта и дебелоочието.Еманация на това,в което през последните години се превърнаха културата и образованието – търгашество . болни ли сте здрави ли сте,тъпи или грамотни,държавната субсидия на калпак си върви. В това училище просто върнаха едно нещо което се наричаше партийни организации по месторабота.

    1. и аз се питам защо в Габрово а не в Плевен или София където има много по добри медицински и болнични лаборатории? Браво на Н.Пъшков че хвърли камък в блатото и вдигна от тинята на крак цялото ловешко ГЕРБ в лицето на К.маринова. и Е.баръмова и 2-3 дребни даскалици.Познах ги веднага по приказките им от предизборните срещи с нас наивни глупаци. Защо ли толкова се пенят . От грижа за децата ли за училището ли или май за арендатора на стола който ги храни яко от години?Не е леко и на него горкиня му. То голям гъз изхранване няма.

  5. Как някой нямаше доблестта да се изправи и да каже: “Ей, тоз човек от колко време работи в стола на училището. Как досега не е имало фалове. Как ли се чувства той и останалите покрай него в момента? На какъв огън се пържат?”
    Нека да изчакаме всички изследвания да излязат пък тогава да съдим… Всичко това наистина започва доста да понамирисва на целенасочено, незнам против наемателя ли, против директорката ли?
    Никой дали се запита и незнам дали някой със сигурност провери болните деца дали са хапвали само в стола. Нали никой не забравя, че в двора на училището работи една лавка със закуски и др.
    Пък и до близкия магазин притичват децата през междучасията, на закусвалнята до стоматологията и къде ли не още. Кой да ти каже.

  6. Мисля, че такова оплюване по директорката на училището и по наемателя на стола, че направо се оливаме вече. Тез хорица не спряха да кихат и да се почесват от нас. Но ние не можем, естествено, да изчакаме първо резултатите от всички изследвания тук в Ловеч и тези от Габрово и тогава да констатираме факти, а не своите “умни” предположения. Обърнахме го на клюкарница, по-зле от сряда на пазара стана тук. Мисля, че никой от нас не се замисля как превърнахме случилото се в политика, злоба, обиди и предположения.
    Защо никой от никъде не се изправил и не казал нищо? Как никой? Наемателят го гледахме снощи по БТВ. Може да съм пропуснал и някоя друга медия пред която да е говорил. Останалите, за които пишете, че нямали доблестта да се появят и да кажат нещо по случая според мен изчакват наистина да излязат всички изследвания и тогава ще се кажат много неща. Но… питам всички вас, които безпочвено оплювахте директорката и наемателя дали ще се изтипосате тук или някъде другаде, за да им се извините, когато наистина се окаже, че децата са прихванали вирусна инфекция, а не хранително отравяне.

    1. естествено че няма да се покажат, всички ще се покрият като мишоци по дупките си и ще си продължат да си живуркат до следващия подобен случай, където пак ще имат възможност да се покажат, да се бият по гърдите колко са велики и компетентни, и да излеят злобата и комплексите си срещу някой, който се мъчи да прави нещо в тоя задръстен град. ама то петното ще си остане за доста време напред. моралните щети са нанесени. сега вече и на медиите няма да им е интересно, няма новина, няма кой да излезе и да каже “Ей, сбъркахме, не са се натровили децата.”

    2. “…и да излеят злобата и комплексите си срещу някой, който се мъчи да прави нещо в тоя задръстен град.”

      Мдааа, а не ти ли е минавало през ума, че задръстен град се е получил, защото тези, които се МЪЧАТ да правят нещо, не са подходящите хора? И че други на тяхно място биха се справили доста по-добре, но заради теснопартийни, шуробаджанашки и др. игри не са получили своя шанс?

      П.П. Аз искам да прочета мнението на Димитър Пенев по въпроса.

    3. Альооо, ква е тази тишина? Кои мишоци вече се покриха по дупките си и ще продължават да ближат тлъстите политически задници, които както фалшифицират всичко до сега – не се посвениха да манипулират и резултатите от изследванията на малки деца.
      Престъпници, облечени във власт, вие даже не сте за затвор, а сте за бесилото!
      Кой на кого нанесе моралните щети, кой сега ще излезе и силно ще извика: „Ей, сбъркахме, натровили сме децата.” В този „задръстен град”, дето се все хубави работи се мъчат да правят НЕКАДЪРНИЦИТЕ! А???
      Виновни ще са лаборантката, на която са заповядали да „изчисти” резултатите, и някоя обща работничка в училищния стол. Истинските виновници ще се покрият на завет в партийния офис. Същите народни поборници ще пратят парламентьри при Никола Пъшков и другите родители да се откажат от съдебния иск. Или ако стане съвсем напечено – ще надянат на гъза си резервния чифт очи и искрено лично ще поискат прошка, ще почнат да плачат колко съжаляват. Изпитан номер, който винаги минава. Пъшков, бъди нащрек! Купи бонбони за „високи” гости и гледай наживо „Многострадална Геновева”.

  7. A не е ли редно първо да се видят резултатите от пробите, които са пратени в Габрово?

  8. Данчо, не е лошо първо директорката на училището да каже нещо…. После да искаме кмета да говори, а председателя на ОС пък какво да каже. Мисля, че резонно да чуем доктор Йотов и РИО.

    1. Да, също така не е лошо да чуем президента, председателя на Народното събрание какво ще кажат. Може също и от Европейския съюз да се изкажат по случая. От БФС и Федерацията по волейбол. От съюза на слепите също да дадат пресконференция. А най-важно е да чуем мнението на оня дето е разградил училищния двор и продава на децата енергийни напитки без проблем. Да чуем нещо за неговите принцеси и сандвичи дето стоят на слънце по цял ден.

    2. Анонимен каза: “а председателя на ОС пък какво да каже.”

      Общински съвет е органа, който е приел решение за откриване на процедура за провеждане на публично оповестен търг (конкурс) за отдаване под наем на част от недвижим имот публична общинска собственост-ученически стол в ОУ „Васил Левски” гр.Ловеч. Съгласно ЗМСМА Общински съвет има задължението да упражнява контрол на приетите от съвета решения. А конкретно за случая Председателя на съвета, който по закон го представлява следва да направи изявление за законосъобразността на сключения договор по приетото от съвета решение, за да е ясно дали има или не закононарушения при отдаване под наем на ученически стол и дали се изпълнява законосъобразно.
      Е, има или не какво да каже председателя на ОС?

    3. Данчо, председателят на общинския съвет трябваше да е сменен. това бе заявено преди толкова време от говорителя на ГЕРБ Иво Райнов. Защо това не стана че сега всичко да е ясно.

    4. Данчо Разбиранчо,на крачка беше от решението за икономии на разходи за работна заплата в държавните администрации.Защо не я направи?Щом като председателите на общински съвети ще контролират и качеството на храната в училищните столове и липсата/или наличието на вредни и опасни микроорганизми в нея,за какво да се плащат заплати на персонала в РЗИ/регионалните здравни инспекции/ и в БАБХ/агенция за безопасност на храните/.Да освободят този ненужен персонал в цялата страна и ето ти икономии много повече от 10 % ,за каквото свиване на бюджета се говори в момента и в Правителството и в Парламента.

Comments are closed.