ilojbadeca2004132Мечтите могат да оживеят в една изложба от детски творби и да съчетаят своя дух с духа на празниците Лазаровден и Цветница – празници-тържество на таланта и занаятчийското умение. Това доказаха учениците от клуб „Рисувай и мечтай“ при ОУ „Васил Левски“, които направиха изложба в Художествената галерия в Ловеч на 17 април.

Клубът е създаден по проект „Успех“ като предизвикателство към талантите на малките художници-експериментатори, които изоставиха традиционните техники, с които обикновено се работи – акварел, темпера, пастел и потърсиха нови възможности за творчество. Изключителен интерес талантливите деца от клуба проявиха към рисуването на икони върху дърво, декориране с текстилни бои,  рисуване върху стъкло, рисуване с пръсти. С много емоции екип от ученици работи по рисуване  и декориране на кратуни, украсяването им с материали от някогашния бит на българина – пафти, вълна, пайети, обеци, шевици.

За да се случи тази изложба, всеки от участниците в клуба трябваше да опита рисуване на икони върху дърво и рисуване върху стъкло, разказа тяхната преподавателка  Светлана Славчева. Някои от иконите са пренесли духа на храма „Свети Петър и Павел” от Арбанаси, където децата бяха на двудневен пленер. От там те заемат творчески идеи и вдъхновение. Участниците в изложбата получиха грамоти от председателя на Общинския съвет Корнелия Маринова, която е бивш директор на училището.

Изложбата бе подредена в галерията, защото за клуб „Рисувай и мечтай“ това е вече традиция, както и  заради гостоприемството на екипа на галерията с директор Спас Дочев. Малките творци са убедени, че пространството на Художествената галерия носи специална атмосфера, творчески дух. Присъствието на детски творби в галерията, където се представят големите художници, е признание за талантливите ученици. То е предизвикателство, което си заслужава техните творчески  усилия през годината.