Деца в Ловеч изучаваха „азбуката на киното“, после заснеха първите си самостоятелни филми и ги показаха на публиката. В четвъртък стана премиерата на двата късометражни филма, изработени в детското ателие в рамките на тридневния фестивал „Филмирай 2“ (Ловеч, 9-11 юли). Ателието се проведе в партньорство с европейската мрежа “СinEd”, локациите на снимките са в центъра на Ловеч с река Осъм.

Милото събитие събра в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека “Проф. Беню Цонев” както малките творци, така и родители и учители.

Двадесет момчета и момичета се включиха в работата на двете групи, като тръгнаха от специално поставена задача, писане на сценарий, избор на оператори и актьори, снимачен период, монтаж. Ментори на децата бяха Нина Пехливанова, Даниел Симеонов и Ралица Асенова.

В резултат се появиха две филмчета – „Мост към другите“ и „Льо шапо“ (Капелата). За радост на присъстващите те бяха свежи и оригинални, показващи желание за кино. Децата толкова са се запалили, че са решили да основат любителски киноклуб, обявиха по време на събитието.

След прожекцията имаше въпрои и отговори, а всеки участник получи специална диплома, за да помни първите си стъпки в киното.

Досега във фестивала бяха показани филмите за възрастни “Budapest Noir” и “Да обичаш Винсент”, който е за живота на Винсент ван Гог. Тази вечер фестивалът завършва с руския екшън “Решение за ликвидиране”, който пресъздава кризисна ситуация по истински случай за събитията в Кавказ. Прожекцията е на открито пред Ловчанско читалище от 21.00 часа, входът е свободен. Според организаторите Калина Вагенщайн и Община Ловеч, събитието е раздвижило кинодуховете в града и има пълното основание догодина отново да се върне.