chisteneou2004133   Детските площадки в ж. к. „Младост” днес бяха преобразени от служителите на областна администрация в Ловеч като участници в кампанията „Да изчистим България”. Докато областният управител Ваня Събчева чисти бреговете на язовир Сопот с доброволци, нейният екип сръчно и с много желание преобразиха местата, където играят децата в ловешкия квартал.

Екипът на губернатора боядиса пейките и люлките пред бл. 301, около помпената станция в местността „Бабаковец”, както и на околовръстния път. С четки и боя бяха пребоядисани и дървените пейки пред блоковете 315 и 318, както и в градинката между ул. „Амбарица” и ул. „Одрин”.

Предвидливо навсякъде бяха поставени и табели „Внимание – пази се от боята”.

Тази година много повече хора се включват в кампанията, около нас имаше много доброволци, деца с родителите си, просто атмосферата бе приятна и наистина зареждаща, коментираха служителите на администрацията. Към тях се присъедини и доброволец, излязъл сам, неорганизиран от никого да се включи в акцията. Това е ученикът от 8 клас на ПМГ в Ловеч Даниел Димитров, който е събирал с отпадъци, а после се е присъединил към екипа на администрацията в освежаването на катерушките. На 21 април Даниел навършва 15 години и получава поздравления в аванс от служителите на областна администрация.

През миналата година кампанията в област приключи според подадените данни от общините с общо 5700 участника, включили се организирано, със 122 фирми и ведомства, организирали почистване, с 38 училища и 24 неправителствени организации. Били са маркирани тогава 83 места, почистени са 18 нерегламентирани сметища. Над 600 тона отпадъци са извозени, като 520 от тях още в същия ден.

Резултатите от тазгодишната кампания за областта ще бъдат отчетени в близките дни, но по предварителни данни повече са били включените доброволци в общините, а вероятното количество отпадъци може да се окаже и по-малко – причината, може пък да сме направили крачка напред по опазването на природата.