Ловешкият църковен детски хор „Архангелски глас“ с ръководител Юлия Тодорова ще вземе участие през м. май в Десетия юбилеен международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”. Това съобщи на пресконференция кметът Корнелия Маринова. Мотото е  „…Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…” (Мат., 19:14).

Организатори са Фондация „Дарби”съвместно с Църковното настоятелство на храм „Св. Мчца Параскева”, гр. София, които отново събират децата на България.

Тази година, по случай 10-тото издание на фестивала събитието отново ще се проведе в рамките на два дни – 12 и 13.05.2018 г., но ще бъде надградено с нови и различни активности с идеята да бъде по-тържествено и запомнящо се.

Патрон на Десетия юбилеен международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” ще бъде президентът на Република България Румен Радев.

През годините фестивалът получи подкрепа от Светия синод на БПЦ, Софийската митрополия, църковното настоятелство  при ПКСХП „Св. Александър Невски”,  Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столична община, РИО София-град и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му.

В първото издание на Фестивала през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно Фестивалът доби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник. Участват ученически хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”, Академичния хор „Гаудеамус” гр.Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК – гр. София. Показаният интерес към тази инициатива на Фондация „Дарби” ни мотивира да работим за издигане на Фестивала не само на национално, но и на международно ниво. През 2012 г. и 2013 г. участие взеха хористите от Музикалното училище в гр. Ниш – Р. Сърбия, а през 2017 г. участие взеха над 500 деца от 22 хорови формации.