В Художествена галерия Ловеч беше открита детска изложба „Ръкотворения с глина“ – предмети, съдове и бижута от глина. Изложбата е част от едноименния проект на Сдружение „Знание“, финансиран от Общински фонд „Култура“ на Община Ловеч. На изложбата присъстваха директорът на СУ „Тодор Кирков“, родители,  участници – ученици от СУ „Тодор Кирков“ и граждани.

Присъстващите научиха повече за глината, историята и начините на обработка през древността. Изложените предмети са изработени от ученици на възраст 7 – 10 години, възпитаници на г-жа Теодора Христова, в периода юни – октомври 2019 г.  Част от тях са подобие на древни керамични съдове, други са вдъхновени от възрожденската керамика, най-много са съвременните предмети родени от въображението и креативността на малките майстори.

Много нежност и красота има в бижутата изработени от моделин и събрали в себе си пъстра палитра от цветове. Изложбата представя и различи техники за украса на глината – врязване, отпечатък, рисуване. Могат да се видят също предложения за коледна украса, свещници, пана и други интересни творения, които ще видите ако посетите изложбата, която ще бъде до 5 ноември.

Децата и техните родители бяха развълнувани да открият и посочат предмета, който са изработили, да разгледат снимките показващи моменти от творческите занимания и не на последно място да присъстват със свои произведения в Художествена галерия Ловеч, място на което се излагат творби на големи майстори. Изложбата е финалното събитие на проект „Ръкотворения с глина“.