mirelaezikova1606161Програмата  Кенеди Лугар Youth Exchange & Study (YES) е една от най-отличителните обменни програми, финансирани от американското правителство и има за цел да разшири комуникацията между народите на САЩ и неговите партньори, за да насърчи взаимното разбирателство и уважение. Учениците живеят с приемни семейства, посещават гимназия, включват се в дейности, които им помагат да научат повече за американското общество и ценности, да придобият лидерски умения и да помогнат на американците да научат за тяхната страна и култура.

Програмата осигурява пълни стипендии за ученици в гимназиалните класове (между 15 и 17 години), за да посещават гимназия в САЩ за една академична година. През годината учениците живеят с приемни семейства, включват се в общественополезни дейности, научават повече за американското общество и ценности, придобиват нови умения и представят собствената си култура. Програмните дейности запознават учениците с принципите на гражданското образование, гражданското общество, върховенството на закона, социалните дейности и младежкото лидерство по начина, по който те се упражняват в Щатите. В същото време американските ученици научават за живота на своите съученици в родните им страни. След завръщането си участниците прилагат новопридобитите лидерски умения у дома.

През октомври 2015 година Мирела Валентинова Минкова от 10. Г клас на Гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ гр. Ловеч се включи в силно конкурентния процес на кандидатстване за стипендията. Той включва тест за определяне нивото на английски език, няколко есета и кратко интервю. Мирела успя да се справи успешно с всички предизвикателства, подготвени от Американския съвет за международно образование, и заслужено спечели една от десетте стипендии, определени за ученици от България. Страхотният успех на Мирела Минкова е повод за гордост и доказателство за безспорните качества, които притежава и проявява тя като успешен ученик, а също така е и заслужено признание за изключителното качество на учебно-методическата работа, която извършват преподавателите в училището.

Мирела сподели, че никога не би се справила без подкрепата, отличната подготовка и високото ниво на преподаване на английски език, които ѝ дава езиковата гимназия. Нейната цел е да представи достойно в САЩ не само родината си, но и любимото си училище, на което дължи постиженията си.

Освен стипендията YES, Мирела е горда носителка и на редица други награди и отличия. През учебната 2015/2016 година, Мирела получава и стипендия по проект 1000 стипендии, отличена е на национално ниво за есе в конкурс на тема “Родолюбие“ и печели първо място за есе по случай празника на езиковата гимназия. Мирела участва в множество олимпиади и конкурси на областно и национално ниво по английски език, който заедно с литературата е голямата ѝ страст.

През изминалата учебна година тя се класира и за национално ниво на състезание по английски език на Klett, а също така не е спирала да се включва в множество извънкласни дейности и проекти.

Поздравяваме Мирела за това, че успя да осъществи най-голямата си мечта и ѝ пожелаваме ползотворна и успешна година отвъд океана.