Десетки фирми от региона участваха във форум в Ловеч за развитие на успешен бизнес между България и Румъния. Събитието на 12 април 2022 г. бе организирано от Двустранната търговска камара България – Румъния, с подкрепата на румънското посолство в Република България. Община Ловеч като партньор осигури перфектното протичане на форума.

Във встъпителното изказване кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  посочи, че сред предпочитаните от българските фирми за бизнес страни са Румъния и Полша, които споделят трето място с 30%. Именно при Румъния има най-голям ръст в тази класация – 35,4%. Това показва, че въпреки пандемията българо-румънският бизнес се развива, каза кметът.

„Според данни на НСИ за периода януари-октомври 2021 г. положителното търговско салдо на България спрямо Румъния е в размер 1 017.8 млн. лева. За сравнение през 2020 г. за същия период то е било 516.7 млн. лева. Предварителните изчисления показват, че сега се очаква рекорден стокооборот. Износът на стоки от България към Румъния расте с 35,2 на сто, а вносът – с 26,3 процента. Вярвам, че след тази среща ще съумеем да повишим стокообмена между нашите страни, защото една криза е също така и възможност“, завърши словото си кметът Корнелия Маринова.

Подробна медийна презентация направи  Раду-Калин Молдован, търговски съветник в Посолството на Румъния в Република България. Той запозна аудиторията с особеностите на съседната държава и съобщи интересни данни за икономиката.

След това Дору Драгомир, който е председател на Двустранната търговска камара България – Румъния (BCCBR) и има богат международен опит, изнесе интересна беседа. Камарата е автономна, неправителствена организация с нестопанска цел, която има за цел да подкрепя търговския и културен обмен и сътрудничеството между двете съседни държави. Техните усилия са насочени към предоставяне на актуална информация за бизнес-средата в Румъния и България.

„И в двете страни потребителите търсят едни и същи стоки – значи не трябва да измисляте нещо ново, а да се прави само маркетинг и брандиране“, каза Дору Драгомир. Като проблем на двустранните бизнес отношения той посочи липсата на достатъчно пътна инфраструктура – имаме само два моста на Дунав.

След официалната част срещата продължи в индивидуални разговори и размяна на контакти, както и уточнения за бъдещи срещи. Ловешкото предприятие „Бонмикс“ от години работи с Румъния, съобщи управителят д-р Илия Крачунов. Тези срещи обаче предоставят много по-лесен и пряк път за бизнес, добави той.