Павлин Иванов

Вчера следобед, пред Съдебната палата в Ловеч се събраха десетки хора за да изразят подкрепата си Валентин Василев, прострелял Борис Борисов в с. Лисец. Инцидент, които предизвика лавина от коментари в новинарските сайтове и социалните мрежи. Събралото се множество посрещна Василев с аплодисменти при слизането му от буса на Съдебна охрана.

За съжаление, по една или друга разбираема или не толкова разбираема причина, мнозинството от хората отказаха да коментират и да застанат с имената си. Но, тези, които го направиха, изразиха пълната си подкрепа за Василев. Те заявиха, че за тях, това е самоотбрана и човекът е действал за да защити себе си и своето семейство от излезлия с нож Борис Борисов.

Каква е истината, кой е виновен и какво наказание заслужава, това ще реши съда.

След първоначалният отказ да говорят, хората все пак споделиха, че е крайно време в тази държава да има ред, който трябва да се спазва от всички. От абсолютно всички, независимо от какъв етнос са. Системното неглижиране и замитане на проблемите създавани от малцинството, водят до този и подобни трагични инциденти. Причината е, че на хората им е дошло ду гуша от тази престъпност, от системната злоупотреба на база етнос, от неефективната работа на институциите както в Ловеч, така и в цяла България.

Хората споделиха, че не виждат друг начин за справяне с наглостта на определена прослойка от населението на България. Не може само да им храним децата, не може от нашите данъци да се точат пари за тях, а те да правят каквото си искат. Никой не ни защитава. Затова се стига и до тук.

Какво бихте направили вие, ако и на вас се беше случило същото, ме попитаха.

Гражданите попитаха и защо зад клавиатурите и във Фейсбук всички са активни, а когато трябва да се защити човек, никой не излиза в негова подкрепа, освен неговите близки и приятели. И отговориха – защото имаме едно убито общество, което не вярва в институциите и всеки се справя по отделно със своите проблеми.

Също така беше споделено, че всички са знаели за тази група граждани живеещи в Лисец, която нито работи, нито прави нещо полезно, а се изхранва с кражби, системно нарушава обществения ред и е над закона. За проблемите с тези хора знае и кмета на с. Лисец, полицията и всякакви институции. Но всичко е било или неглижирано или замитано, независимо с какъв точно интерес.

И да, ние не сме единни, за съжаление. Не се подкрепяме. Не се борим заедно за решаване на нашите проблеми, затова сме на това дередже, каза дошъл да подкрепи Валентин Василев човек. Мълчим си и траем, докато не ни сполети нещо подобно.

Същевременно на много места в град Ловеч се събират подписи в защита на Василев. Регистрирана е и петиция в интернет, която е подкрепена от стотици хора от цялата страна и чужбина.

 

А наоколо текат избори за местна власт.