veterinaren1911151Мая Величкова

В ПГ по ветеринарна медицина Ловеч бе отбелязан един от големите християнски празници – Въведение Богородично. В народния календар е отреден като Ден на християнското семейство и християнската младеж.

По покана на директора на училището г-жа Габриела Георгиева и педагогическият състав в двора на гимназията бе направен водосвет от отец Любомир Казашки. Целта на събитието бе да провокира в учениците въпроси, свързани със семейните ценности и добродетели. Благословията на отеца бе за здраве, щастие, берекет и училище изпълнено с челяд.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е въведена от родителите си Йоаким и Ана в Йерусалимския храм.  Завели я в храма, защото дълго време нямали деца и Ана дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога. Тъй родителите изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в служба на Бога. Така този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма на познанието. В семейството младият човек се научава на вяра, ценности и добродетели, а в училището на познания важни за неговото оформяне като личност.
За християните семейството е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци. Почитането на този ден напомня на бащите, майките и учителите за духовните им задължения към децата – да растат подкрепяни с напътствие в послушание към родителите си и чистота на нравите.
Домът за българите е свещен, а всяко училище е едно малко семейство.

1 коментар

Comments are closed.