DSC_0036Павлин Иванов

Телефонът на дежурният от СКОРС е 0884 211948. Не се притеснявайте да сигнализирате за нередности, нарушения на общинските наредби, сигурността.

Защо трябва да подаваме сигнали

Първо, сигналите подадени до звеното се регистрират. Така, никой не може да има оправдание, че не знае, не е чул, не е разбрал за проблемите на хората от цялата община Ловеч.

Ако желаете дори, описвайте сигнала, времето на подаване и реакцията или в на сайта „Ловеч днес“ или на страницата на сайта във Фейсбук, или в друга медия, на която имате доверие и се чете. Когато проблемите се поставят публично, може да се проследи резултата.

Обикновено грешката на гражданите е, че се обаждат на някой познат и проблема и сигналите остават скрити, т.е. само между двамата. Това обикновено се използва от градските власти за замазване и отбутване на проблемите. Правят се смели обещания, които после, логично, не се изпълняват. Затова препоръчвам използвайте ловешките медии, независимо коя. Публичността е нашата сила!

Второ, сигнализирайте при проблем! Тази територия не е запазена за никого!

Обикновено сме свикнали да наричаме хората подаващи сигнали – будни граждани. Не, това са хора, които познават правата си и държат на спазването им, на реда, на това всеки да върши работата, за която е назначен.

Още повече, че хората подаващи сигнали, доста често са с лепнат от някой местен авторитет – постоянно недоволни, заяждащи се непрекъснато, нямащи си друга работа.

Това е много евтина манипулация, която за съжаление работи. Всички искаме да живеем като в Германия, но там, всеки знае какво може и какво не. Когато най-обикновен гражданин види каквото и да е нарушение, не се колебае да подава сигнал. Не съм чул някой да нарича германците нация на мрънкалнци и хора чудещи се по цял ден какъв сигнал да подадат за да „дразнят“ местата власт.

Факт е, че не германците искат да живеят тук, а ние искаме да ходим при тях, нали? Хайде тогава да вземем поне тази тяхна характерна черта, като стъпка към ред и нормалност.

Трето, когато подаваме сигнали, независимо дали е за граждани чупещи и осакатяващи липите, за кучета, за дупки, за повредени съоръжения, създаваме грубо казано „статистика“, въз основа на която, можем да правим изводи.

Ако например има подадени 100 сигнала за безстопанствени кучета, а продължаваме да ги виждаме по улиците лаещи по хората, очевидно е, че някой трябва да си ходи в къщи.

Ако сигнализираме за опасни дупки по ловешките улици и няма реакция, очевидно е, че някой не си върши работата и трябва да си ходи в къщи.

Четвърто, подаването на сигнал отнема не повече от 1 минута и в лошия случай 20 стотинки за проведения разговор. Ако не сме готови да отделим 1 минута и 20 стотинки за да съобщим за нередност, няма защо да се учудваме, че куче е ухапало дете, че кола е пропаднала в дупка и предизвикала катастрофа, че вандали са счупили чисто нова детска площадка, че някой е откраднал нещо от някъде.

Много ми се иска всички да разберем, че това, как ще живеем заедно е единствено и само наш проблем. Никой, отникъде, няма да дойде и да ни оправи!

А и има една много хубава българска поговорка: Помогни си сам, за да ти помогне и Господ

2 коментара

  1. Важно е да върви трудовият стаж и заплатата им. Другото не е от значение.

  2. Я стига! Че тези мургави индивиди окършиха де що има липа из града и никой не си направи труда да направи каквото и да е!!! Да не говорим, че предстои да тръгнат след някой ден въоръжени с метли и лопати и усърдно да смитат прецъфтелите и нападали по земята цветове на липите, а по пунктовете приемат и не гледат какво точно изкупуват…..После ние даже си плащаме, за да си купим липов чай в луксозна опаковка… Завидно усърдие показват в тези дни от годината тези иначе мързеливи хорица,..
    А обаждане до СКОРС..Ами вече опитахме преди два дни..Нулев резултат!!! Тъкмо си предавали смените…ще кажели – едните на другите…абе седи и чакай някой да направи нещо…

Comments are closed.