pchelari240814550 години пчеларска среща „Север-Юг“ и 80 години пчеларско дружество „Майка“ – Троян, обедини хиляди пчелни фермери от цялата страна на традиционния за бранша събор на Беклемето, съобщават от Областна администрация. “Докато живи са пчелите, живот ще има в бъднините” – този финал на “Ода за пчеличката”, изпълнена прекрасно от близначките третокласнички Йоана и Александра Калчеви от Троян, даде начало на тъй чакания от всички пчелари събор.

Областният управител Милко Недялков подчерта, че тук става дума за една сила – силата на традицията. “Знае се, че който се запали от пчеларство – не може да се откаже. От цигари се отказват, от пчеларство – не”, изтъкна той. Троянският зам.-кмет Поля Димова сподели нещо лично – че майка й получила като сватбен подарък от кумовете си 2 кошера и докато можела, ги гледала, но никой от семейството не продължил традицията. Затова тя пожела на пчеларите да имат млади хора последователи.

pchelari2408146Председателят на Съюза на българските пчелари Инж. Михаил Михайлов, призова за обединение. Той сподели, че се подготвят промени в Закона за пчеларството, като инициативата е от страна на Министерството на земеделието и храните. Ако пчеларите не се обединят до 15 октомври, няма да могат да защитят своите интереси пред ведомството. Според Михайлов тази година е необичайно в областта на пчеларството заради климатичните особености.

На събора „Север-Юг“ почетен гост бе Стаю Банчев Караиванов, единственият жив участник в първата пчеларска среща преди 50 г., когато петима учители се срещнали при Карцовия бук и цял ден обсъждали проблемите на пчеларството.

По традиция част от програмата бе лекция от специалист. Тази година темата бе “Разпространение и пътища на предаване на инфекциозните болести на пчелите в България. Мерки за предотвратяване и контрол на заразните заболявания”. Според лектора проф. Румен Вълчевски в България са установени 24 вируса в медоносните пчели, като 6 от тях са най-често срещани и икономически значими. Диагностицират се по симптоми, които пчеларите трябва да разпознават. Специалистът препоръча да се изгради Национална стратегия за борба с болестите по пчелните семейства и за профилактика. “Ключът към превенцията е добрата санитарна практика, каквато сега липсва”, каза професорът.

3 коментара

  1. Дали не трябва да се поучим нещо от пчелите?Висша форма на организация които не работи няма да яде.

  2. Жалко, че пчелите нямат право да гласуват.

Comments are closed.