Да се строят мостове, а не граници – около това мото се обединиха участниците в завършилите в Ловеч Дни на македонската литература (8 и 9 юни).

„Пишете още и много, ние ще четем, защото писменото слово е онова, което остава в душата, онова, което създава мостове, преодолява пречки. Ние, хората, трябва да преодоляваме всички прегради. Политиката си е политика, но ние сме хора и човечеството е най-важното на този свят“, каза на закриването на 9 юни вечерта кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Втората вечер в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ бяха представени още две писателки от Северна Македония. Това направи техният издател Пламен Тотев от издателство „Персей“ и инициатор за гостуването. Припомняме, че на 8 юни гостува писателят Сашко Насев.

Винка Саздова говори за своя  роман „Вилино“. Прототипът на една от героините е ловчалийката Вили Кънева, собственичка на популярното кафене „Айрън“ до Покрития мост. Вили Кънева също присъства на срещата и разказа как преди години са се запознали в Ловеч. Според говорещите, в романа е пресъздадена атмосферата на града край река Осъм.

Ягода Михайловска Георгиева („Индиговият Бомбай“), също представи нов роман – „Манастирът Фуентарабия“ – това е любовната история на двама млади в Португалия.

Откъси от творбите прочете ловешкият актьор Стоян Георгиев.

Събитието в Ловеч бе осъществено със съдействието на КДК. И двете вечери бяха посетени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кмета Венцислав Христов, както и от много приятели на литературата.